cetverac_bez_kormilara_u_londonu6,_foto_world_rowing

Veslačka reprezentacija Srbije otputovala u Vareze

Srpska veslačka reprezentacija Srbije je u utorak, 11. septembra 2012, krenula put Varezea koji će od 14. do 16. septembra biti domaćin Evropskog prvenstva. Na poslednjem velikom međunarodnom izazovu ove uzbudljive, naporne i neizvesne sezone Srbiju će predstavljati 13 reprezentativaca u pet posada. U konkurenciji 36 zemalja, 162 posade i ukupno 448 takmičara biće i srpski četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar, dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, četverac bez kormilara za lake veslače Nikola Selaković, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić i skif Iva Obradović.

Posle jutarnjeg treninga i pakovanja sprski reprezentativci su se otisnuli put Italije. Po rečima najiskusnijeg našeg reprezentativca Nikole Stojića, koji će u dvojicu bez kormilara nastupiti sa Nenadom Beđikom, takmičenje u Varezeu će biti izuzetno jako bez obzira na to što se održava posle najznačajnijeg sportskog događaja ove godine – Olimpijskih igara u Londonu.

Povezana vest:  Iva Obradović nije uspela da izbori olimpijsku vizu

– U dvojcu bez kormilara za medalju će gotovo ravnopravno konkurisati šest posada. Pored nas u tom krugu stavio bih i učesnike Igara Poljake, Mađare, Grke i Holanđane, kao i mladu posadu Velike Britanije koja je trijumfovala ove godine na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore – kazao je Stojić i dodao – Što se nas tiče mislim da smo sada možda i brži u odnosu na London. Iz prostog razloga što smo imali dodatnih mesec dana za uveslavanje, budući da smo svega dva meseca pred Igre Beđik i ja prvi put zajedno seli u čamac. Posle Igara sanirao sam povredu zbog koje smo propustili B finale i nakon toga smo mogli udarnički da se pripremamo, a sudeći prema rezultatima sa treninga mislim da smo uradili dobar posao.

Izuzetno mladu posadu teškog četverca, koji je nastupima ove sezone pokazao da mu predstoji blistava budućnost, i u Italiji očekuje težak zadatak.

Povezana vest:  VESLANJE, EP ZA SENIORE, BEOGRAD 2014, Bogićević i Savić direktno u polufinale

– Ova posada otkako je počela da se takmiči u seniorskoj konkurenciji uvek sebi postavlja visoke ciljeve. Tako je i ovoga puta. Nadamo se medalji u Varazeu, ali smo svesni da ne zavisi sve od nas. Mi ćemo se pre svega truditi da izveslamo svoj trenutni maksimum. Nakon Londona u kojem smo odveslali nekoliko odličnih trka, koje su u tom trenutku bile dovoljne za 10. mesto, bili smo malo iscrpljeni. I fizički i psihički. Ipak, odličnim radom u poslednjih mesec dana počeli smo da se podižemo, sve više da hvatamo zaveslaj i u solidnoj formi dočekujemo Evropski šampionat. Iako na prvenstvu neće biti vanevropskih posada to nikako ne znači da konkurencija nije jaka. Pored nas od učesnika u Londonu takmičiće se domaćin, Belorusija i Rumunija. Od uslovno rečeno novih posada izdvojio bih Francuze u čijem teškom četvercu su olimpijski viceprvak iz dvojica i jedan veslač iz četverca skul koji je u Londonu veslao B finale. Sve u svemu očekujem izuzetno naporno, neizvesno i jako takmičenje – istakao je Radoje Đerić.

Povezana vest:  KAJAK, SP MILANO 2015, Četiri A finala u olimpijskim disciplinama i tri B finala prvog dana Šampionata sveta

Miloš Tomić će veslati u lakom četvercu sa Nikolom Selakovićem, Milošem Stanojevićem i Nenadom Babovićem.

– S obzirom na sve što se izdešavalo ove godine smatram da je sama činjenica da smo na izbornoj regati ostvarili rezultat koji nas je odveo u Vareze veliki uspeh. Sve preko toga, uključujući eventualno i medalju, bio bi veliki rezultat. Imali smo peh pošto zbog bolesti Stanojevića jedno vreme nismo mogli da treniramo maksmimalno. Zbog toga nismo načisto u kakvoj smo trenutno formi. Pre toga smo išli dosta brzo, ali nas je pomenuti peh sprečio da se i pred put testiramo svoj maksimum. Videćemo šta će se destiti na prvoj trci, ali sam siguran da ćemo svi do jednog dati svoj maksimum – kazao je Tomić.