kusturica_i_jevremovic

Emir Kusturica predsednik Veslačkog saveza Republike Srpske
 
Profesor Emir Kusturica postao je predsednik Veslačkog saveza Republike Srpske čime je ozvaničeno angažovanje slavnog režisera u daljem razvoju i afirmaciji ovog akademskog sporta kako u Višegradu tako i u celom regionu. Na Izbornoj Skupštini Veslačkog saveza Republike Srpske, održanoj u petak, 5. oktobra 2012, u Andrićgradu u Višegradu, profesor Emir Kusturica jednoglasno je izabran na ovu funkciju preuzevši kormilo od dosadašnjeg prvog čoveka veslanja Republike Srpske Tomislava Popovića, ujedno aktuelnog predsednika Veslačkog saveza Bosne i Hercegovine.
– Budućnost veslanja u Republici Srpskoj, posebno u Višegradu, je izuzetna. Posedujemo fenomenalne uslove za razvoj ovog akademskog sporta s obzirom na dva drinska jezera koja se ovde nalaze. Izgradnjom hangara u Sasama već se krenulo u akciju, a planirana je i skorašnja gradnja prostora za Veslački klub Jedrine, odmah preko puta Andrićgrada. Sve ovo ima za cilj razvoju ovog sporta, čemu ću lično dati svoj značajan doprinos – izjavio je Kusturica.
Prvi posao na novoj dužnosti Kusturica je obavio odmah po imenovanju za predsednika. Sa generalnim sekeretarom Veslačkog saveza Srbije (VSS) Nebojšom Jevremovićem, koji je uz selektora veslačke reprezentacije Srbije Nebojšom Ilićem, selektorom juniora Dejanom Guslovim i članom Izvršnog odbora VSS Viktorom Nikolićem činio delegaciju VSS koja je prisustvovala Skupštini VSRS u Andrićgradu, parafirao je, na obostrano zadovoljstvo, važan sporazum o posednim vezama dva Saveza. Tim sporazumom dva Saveza produbiće, već odličnu, saradnju koja traje nekoliko godina unazad.
Prilikom potpisivanja sporazuma Nebojša Jevremović je u ime VSS obećao svu logističku, kadrovsku i drugu vrstu pomoći kako bi Veslački savez Republike Srpske i Veslački klub Jedrine u Višegradu što pre počeli da koriste izvanredne prirodne uslove za razvoj veslanja u Višegradu. S tim u vezi najavio je zajedničke organizacione poduhvate dva saveza u Višegradu – veslački maraton od Višegrada do Bajine Bašte, sprint regata između dva mosta u Višegradu, Kup Srbije za juniore, kandidatura za domaćina jednog od narednih balkanskih šampionata…
– Zajednički cilj dva saveza jeste afirmicija veslanja, koje kao grana sporta ima ogromne prirodne potencijale u Republici Srpskoj. Sporazum predviđa mnogo toga. Veslački savez Srbije, koji već ima višedecenijsku međunarodnu tradiciju, omoguće veslačima iz Republike Srpske nastup u sistemu takmičenja Veslačkog saveza Srbije. Takođe, obezbedićemo zajednički transport veslačke opreme i sportista na međunarodnim takmičenjima, pružiti edukaciju veslačkim trenerima iz Republike Srpske… – istakao je Jevremović.
S druge strane Veslački savez Republike Srpske će, između ostalog, ustupiti postojeću infrastrukturu Veslačkog centra u Višegradu, kao i budućih veslačkih centara u Banjaluci, Novom Goraždu, Šipovu i drugim mestima za pripreme veslača iz Srbije. Na Skupštini Veslačkog saveza Republike Srpske, čije je sedište, kao i sedište Veslačkog saveza BiH, u Višegradu, produžen je mandat članovima dosadašnjeg Nadzornog i Izvršnog odbora, koji je proširen sa Dejanom Guslovim, selektorom juniora u veslačkoj reprezentaciji Srbije.

Povezana vest:  VESLANJE, Već prvi test najavio veliku borbu