nebojsa_ilic_sp_nz_2010_1

Veslači počinju pripreme za 2013.
 
Zahtevna olimpijska godina sa predznakom uspešna poslata je u „arhivu“. Nakon nešto više od tri nedelje pošto je državnim prvenstvom stavljena tačka na 2012, u kojoj su, kada su seniori u pitanju, osvojene čak četiri evropske medalje i jedna svetska, i to zlatna, u konkurenciji mlađih seniora, u srpskom veslanju kreće „Operacija 2013“. U ponedeljak, 15. oktobra 2012, selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić sa svojim saradnicima izvšiće prozivku reprezentativaca i označiće početak priprema na narednu sezonu u kojoj našu seniorsku reprezentaciju očekuju brojni međunarodni izazovi. Između ostalog u kalendaru za 2013. pored tri svetska kupa u Sidneju (Australija), Itonu (Velika Britanija) i Lucernu (Švajcarska) su i Evropsko prvenstvo u Sevilji (Španija), Svetsko prvenstvo za mlađe seniore u Lincu (Austrija) te planetarni šampionat u Čungjuu (Južna Koreja).
– Zvanično pripreme počinjemo u ponedeljak. Na okupu će se naći svi reprezentativci izuzev Marka Marjanovića i Miloša Tomića koji će se mesec dana, odnosno tri, pripremati u Americi, i Ive Obradović koja je otputovala u SAD na završnu godinu studija i koja će tamo veslati na Berkliju – kazao je Nebojša Ilić i dodao – U prireme za narednu sezonu ulazimo silno motivisani rezultatima u prethodnoj. Imamo izuzetno mladu reprezentaciju, koju čini uglavnom veslači do 22 godine. U prethodnoj sezoni su se u potpunosti afirmisali na međunarodnoj sceni, stekli ogromno iskustvo i dokazali ogroman potencijal. Najbolji dokaz toga je i svetska rang lista gde su se sve naše posade probile među 10 najboljih. S tim u vezi za narednu sezonu lestvicu podižemo na viši nivo. Na svim takmičenjima cilj će biti borba za medalje.
Ilić „podvlači“ da će i mlađi seniori imati podjednako dobar tretman:
– Veslački savez Srbije godinama veliku pažnju posvećuje podmlatku. Mlađi seniori koji su u prethodne dve godine stizali do finala i osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima pripremaće se sa najboljim veslačima. Imaće ravnopravan tretman i istu polaznu tačku sa svim ostalim reprezentativcima i samim tim priliku da se nametnu stručnom štabu. Konkurencija za mesta u reprezentaciji će tako biti znatno pojačana i nadam se da će doprineti još boljem radu.
Plan i program priprema neće se umnogome razlikovati u odnosu na prethodne godine. Reprezentacija će trenirati u Beogradu do decembra. Poslednji mesec u ovoj godini kao i tri naredna u 2013. pripreme će biti na Jahorini i Kotoru, nakon čega sledi povratak u naš glavni grad.
– Prvi zvanični test imaćemo 11. novembra. Nakon njega imaćemo bližu sliku i rezultati na njemu će nam pomoći da razradimo plan i program priprema za period posle toga – zaključio je Ilić.

Povezana vest:  Vasić i Beđik izborili plasman na Olimpijske igre u Riju