fak__sporta_natasa_janic 

KAJAK KANU
Nataša Janić: Mađari mi nisu dali da na OI ćerka Milana bude kod mene u hotelu
 
Nataša Janić, osvajač šest olimpijskih medalja, izjavila je da  joj je psihološki najteži trenutak  ove godine bio kada  joj mađarsko rukovodstvo nije dozvolilo da sa kćerkom Milanom bude u istom hotelu u toku Olimpijskih igara u Londonu.
Zaplakala je, u tom trenutku, drugi put u toku predavanja koje je održala na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu  kada je, odgovarajući na pitanje studenata pokušala da objasni šta znači psihološka pripreme i mir uoči velikog takmičenja.
– Cilj u Londonu bila je zlatna olimpijska medalja. Jedan od razloga što sam omanula  je što kćerka nije bila kod mene. Psihološki, ovo  mi je veoma teško palo.  Veoma je važno da takmičar bude potpuno bez briga pred najvažnije takmičenje, da zna koliko mu je vremena potrebno da stigne na trening, gde su smešteni  kajaci i da, što je i najvažnije  bude sa onima koje poznaje i voli. Bez toga nema ni uspeha. Jeste, osvojila sam srebro i bronzu, ali to nije bilo ono što sam želela.
Dobila je buran aplauz prepunog amfiteaatra. Prvi put se zaplakala kada je govorilo o počecima u kajaku i uspomeni na oca Milana, proslavljenog jugoslovensog kajakaša i osvajača  srebra na OI u Los Anđelesu 1984.  i trostrukog prvaka sveta.
– Rasla sam uz njegove uspehe i igrala se sa njegovim medaljama. On je i mene, ali i oba brata uveo u kajak i probudio ljubav prema tom sportu. I sada živim u kajakaškoj porodici, jer je moj suprug Adrijan Dušev i sam nekada osvajač medalja u kajaku a i njegova deca su takođe uspešni kajakaši, pa je neizbežno je da i u privatnom životu govorimo mnogo o našem sportu. Veoma je teško razdvojiti sportski deo od privatnog života. Sportista mora da bude egoista, da misli samo na sebe i na uspeh dok je na borilištu. Priznajem, takva sam u kajaku. U privatnom životu sam potuno drugojačija.
Na pitanje šta planira posle karijere, Nataša Janić je rekla:
– Zbog odlaska u Mađarsku 2001. sam prekinula studije na višoj školi i za sada nemam mogućnosti, jer želim da  pružim maksimum u sportu, da nastavim sudije. Sugurna sam da neću biti trener. Od sebe tražim maksimum u sportu, bojim se da ako bih to tražila od sportiste koga treniram, a on ne bi mogao da ispuni, nervirala bih se, a tu nema dobre saradnje.
Mađarski savez zateže oko dozvole, ali trener i suprug Nataša Janić, Adrian Dušev, nekadašnji proslavljeni bugarski kajakaš, otkrio je deo planova:
– Nataša će se iduće godine takmičiti! Mađari neće dati dozvolu, ali imamo legitiman način da stekne pravo učešća i nadam se da će nam u tome pomoći država Srbija. Neću dozvoliti da pauzira ni mesec, jer imamo čvrst program čiji je cilj  medalja u Riju. Posle Nove godine, jer je sada na radnom odmoru, počinjemo pripreme za 2013. gde želimo jednu  evropsku ili svetsku medalju a da u 2014. dođemo na nivo forme iz 2014.  i veslamo prvo za kvalifikacionu normu za Rio a posle i za olimpijsku medalju 2016.  Imamo podršku Olimpijskog komiteta Srbije i ljudi iz Kajakaškog saveza Srbije i videćemo i u kojim čamcima će veslati, dvojcu ili četvercu.
Susret Nataše Janić Dušev i studenata organizovala je Katedra za veslanje Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Voditelji tribine bili su  Darko Mitrović rukovodilac katedre i asistent Željko Rajković, a goste i sudente pozdravio je i dekan fakulteta Đorđe Stefanović. Prusustvovao je i  Slobodan Jovanović predsednik Odbora za mirne vode Kajakaškog saveza Srbije.
Nataša Janić je rođena 1982. u Bačkoj Palanci. U Sidneju 2000. je osvojila četvrto mesto u olimpijskoj regati i potom se, 2001. preselila u Mađarsku i počela da vesla za Segedin a nešto kasnije je uzela i mađarsko državljanstvo. U Atini 2004, Pekingu 2008. i Londonu 2012. osvojila ukupno šest olimpijskih medalja: dva zlata u Atini i jedno u Pekingu, dva srebra (u Pekingu i Londonu) i jednu bronzu (u Londonu).
Sa šampionata sveta ima ukupno 18 zlatnih medalja i četiri srebrne. Ostaće upamćeno njeno učeše na SP  2005. u Zagrebu kada je sa Katalin Kovač osvojila tri zlatne medalje,  a 2006. na SP u Segedinu čak šest zlatnih medalja. Osvojila je 17 zlatnih i četiri srebrne evropske medalje.Ove godine na EŠ u Zagrebu osvojila je dva zlata.
I njena braća Stjepan i Mića su bili uspešni kajakaši. Udata je za Bugarina Andrijana Duševa koji ima olimpijsku bronzu a sada je trener, i imaju kćer Milanu.
Povratak Nataše Janić u Srbiju objavljen je na konferenciji za medije 3. oktobra.
Povezana vest:  VESLANJE, Dva svetska finala u Plovdivu