doping

Australijski plivači priznali da su uzimali pilule 

Bivši svetski šampioni u plivanju Australijanci Džejms Magnusen i Imon Saliven priznali su da su uoči Olimpijskih igara u Londonu uzimali nedozvoljene medikamente. Kako je navedeno, Magnuson i Saliven, kao i članovi štafete 4×100 uzimali su lekove za spavanje „Stilnoks“ koje Australijska plivačka federacija (AOC) zabranjuje.
Magnusen, Saliven, Tomazo D’Orsonja, Kameron Mekivoj, Džejms Roberts i Metju Target održali su konferenciju za štampu sa predsednikom AOC Barklijem Netlfordom.
Oni su izdali zajedničko saopštenje u kome se navodi da su uzimali nedozvoljenu supstancu, kao i da su se nedolično ponašali tokom priprema u Mančesteru.
Plivači su priznali da su uznemiravali ostale članove tima, zvali ih tokom noći, mada, kako tvrde, nisu ulazili u njihove sobe. 
Navedeni lek nije zabranjen, ali je AOC odlučila da ga stavi na listu nedozvoljenih lekova, kada je bivši reprezentativac Grent Heket priznao da je postao zavistan od lekova za spavanje tokom karijere.
Generalni sekretar AOC Krejg Filips rekao je da se plivači suočavaju sa mogućim ukidanjem finansiranja za pripreme za Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru.
On je dodao da postoji mogućnost da se plivačima naloži da vrate novac koji su dobili kao nagradu za učešće i osvajanje medalja na OI u Londonu. Magnuson bi tako morao da vrati 10.000 dolara koliko je dobio za srebro iz Londona.
Australija je u Londonu ostvarila najlošiji bilans u istoriji učešća na Olimpijskim igrama, osvojivši svega jednu zlatnu, šest srebrnih i tri bronzane medalje.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP HOLANDIJA, Stražmešter bez finala u trci na 50 metara leđno