dvojac bez kormilara nikola stojic nenad bedjikVESLANJE
Zlato i srebro za srpske dvojce bez kormilara na 28. internacionalnoj regati „Memorial Paolo D’Aloja“

Srpska veslačka reprezentacija obeležila je prve okršaje dvojaca bez kormilara na 28. tradicionalnoj internacionalnoj regati „Memorial Paolo D’aloja“, koja je u petak, 19. aprila 2013, počela u italijanskom gradiću Piediluku. U finalu ove discipline održanom u subotu 20. aprila, u kojem je Srbija imala čak četiri čamca, trijumf i zlato odneli su Nikola Stojić i Nenad Beđik. Naš dvojac je s vremenom 6:40.51 prošao prvi kroz cilj sa gotovo tri sekunde prednosti u odnosu na Miloša Vasića i Radoja Đerića (6:43.05) koji su osvojili srebro. Treća je bila posada Italije De Vita, Palmisano (6:45.41), koja je u samom finišu osvojila bronzu sa samo 45 stotinki prednosti u odnosu na Miljana Vukovića i Veselina Savića koji su bili četvrti (6:45.86). Peto mesto pripalo je domaćim veslačima Lodu i Abagnaleu (6:53.82), dok su Miloš Tomić i Goran Jagar prošli kroz cilj kao poslednji (6:54.34).
– Trijumf Stojića i Beđika je bio očekivan i samo su potvrdili klasu i trenutno formu. Prijatno su iznenadili Vasić i Đerić koji su osvojili srebrnu medalju. Njih dvojica su samo nedelju dana pošto su u Zagrebu veslali u skulovima seli u dvojac bez kormilara i sa samo pet dana priprema uspeli su da naprave odličan rezultat. Zadovoljan sam i nastupom Vukovića i Savića koji su u obe dosadašnje trke u Italiji pokazali progres. Od naša četiri čamca jedino su podbacili Tomić i Jagar – bio je komentar selektora srpske veslačke reprezentacije Nebojše Ilića.
U popodnevnom terminu srpski veslački tim očekuje novi izazov. Stručni štab je odlučio da odustane od takmičenja u četvercu bez kormilara pa će svi dvojci bez kormilara ponovo u kvalifikacije ove disicipline. Novo finale dvojaca bez kormilara je na programu u nedelju od 9,30 časova.
Regata u Italiji počela je u petak. U kvalifikacijama u disciplini dvojac bez kormilara sva četiri prijavljena srpska čamca su izborila plasman u finale. Prvi se bitke za medalje dokopao dvojac Miloš Tomić, Goran Jagar koji je u prvoj kvalifikacionoj grupi s vremenom 6:47:45 zauzeo drugo mesto i zajedno sa prvoplasiranim čamcem Italije u sastavu Lodo, Abegnale (6:45.34) izborio plasman među šest najboljih. Trka u drugoj kvalifikacionoj grupi protekla je potpuno u znaku Srbije. Naše posade Nenad Beđik, Nikola Stojić i Miloš Vasić, Radoje Đerić su s vremenim 6:43.35, odnosno 6:45.89 osvojile prva dva mesta i samim tim „vize“ za finale. U poslednjoj, trećoj, kvalifikacionoj grupi naš čamac u sastavu Miljan Vuković, Veselin Savić je s vremenom (6:50,31) osvojio drugo mesto i tako uz pobednike ove grupe Italijane De Vita i Palmisana (6:50,13) došao u priliku da u subotu vesla za medalje.
Inače, takmičenje u Italiji je i izborna regata za naše reprezentativce. Naime, nakon nje stručni štab veslačke reprezentacije Srbije na čelu sa selektorom Nebojšom Ilićem će odrediti sastav za Evropsko prvenstvo u Sevilji krajem maja i Mediteranske igre u Mersinu u junu.

Povezana vest:  Najveći uspeh za 93 godine postojanja kluba