Dalma Benedek-RuzicicKAJAK
Dva zlata za Srbiju na SK u Segedinu

Na otvaranju kajakaške sezone na međunarodnoj sceni, na prvom Svetskom Kupu u madjarskom Segedinu, reprezentacija Srbije osvojila je dve zlatne medalje u olimpijskim disciplinama. Do prvog mesta na pobedničkom postolju doveslali su muški četverac u sastavu Milenko Zorić, Ervin Holpert, Aleksandar Aleksić i Dejan Terzić u disciplini k-4 1000m i Dalma Benedek-Ružičić u i k-1 500m. Marko Tomićević u jednosedu na 1000m bio je četvrti, dok su šesta mesta osvojili posade u dvosedu Dejan Pajić,Duško Stanojević u k-2 1000m i Nikolina i Olivera Moldovan u k-2 500m.
Takmičarsko pojačanje iz Madjarske ove sezone, Dalma Benedek Ružičić do zlatne medalje i prvog mesta u disciplini k-1 500m došla je u vremenu od 1:58,215 minuta. Madjarica koja od ove sezone vesla za reprezentaciju Srbije osvojila je svoju prvu zlatnu medalju na debitantskom nastupu u dresu „Orlova“ u disciplini u kojoj Srbija nije imala medaljaša još iz vremena Nataše Janić kada je veslala za Jugoslaviju.
-Prezadovoljan sam-rekla je novopečena srpska reprezentativka, pobednica trke na 500m u konkurenciji dama-Bila je to sjajna trka u kojoj sam pružila maksimum svojih mogućnosti. Na kraju je sve ispalo dobro za mene i za Srbiju.
Dalma Benedek Ružićić osvojila je prvo zlato posle pauze od 6 godina kada je bila prvakinja Sveta u jednosedu iste discipline. U poslednjih nekoliko sezona trofejna madjarica, od ove godine sa srpskim grbom na grudima, imala je ogroman motiv da se dokaže pred do juče domaćom publikom ali i da pobedi glavnu konkurentkinju iz madjarske selekcije Danutu Kozak. Uspela je i u jednom i u drugom, a Madjarska publika je ovacijama pozdravila kada se popela na najviše mesto na pobedničom postolju. Srbija je u Dalmi Benedek –Ružičić dobila istinsko veliko pojačanje i trofejna takmičarka je samo nastavila pobednički niz pod srpskom trobojkom.
Posada muškog četverca u sastavu Milenko Zorić, Ervin Holpert, Aleksandar Aleksić i Dejan Terzić okitila se prvim zlatom u karijeri. Učesnici poslednjih OI u Londonu i osvajači bronze na EŠ u Zagrebu prošle godine do najvišeg mesta na pobedničkom postolju stigli su preveslavši deonicu od kilometra u vremenu od 2:58,670 minuta. Zlato osvojeno u disciplini k-4 1000m prvo je u istoriji srpskog kajaka za grupnu posadu na Svetskom Kupu u olimpijskoj disciplini.
-Jako smo zadovoljni. Bolji početak sezone se nije mogao poželeti. Uprkos prvom mestu smatram da možemo mnogo bolje, mada je i ovo bilo jako dobro-radovao se najmladji član četverca Aleksandar Aleksić.
Kvartet momaka je u svom četvrtom finalu došao do najsjajnijeg odličja. Momcima je ovo bilo treće finale na SK, prvo ove sezone. Katalin Silardi trener pobedničkog olimpijskog dvoseda Kokenji-Dombi preuzela je posle Olimpijade brigu o četvercu. U Madjarskoj u samo dve trke momci koji brane boje šabačke Zorke došli su do zlata. Kapa dole za uspeh pogotovu kada se ima podatak da su iza sebe ostavili mnoge renomirane posade i najavili mogućnost da bi mogli da ove godine, posle neuspele epizode na Olimpijadi u Londonu, „haraju“ svetskim kajakom.
-Sklopile su se sve kockice. Trku smo odradili taktički veoma dobro i u samom finišu stigli do medalje. Ovo je veliki podstrek za nastavak sezone od koje puno očekujemo-nije skidao osmeh sa lica Dejan Terzić.
Marko Tomićević B finalista OI u Londonu bio je četvroplasirani u A finalu discipline k-1 1000m. Tomićević je pre trke važio kao kandidat za odličje na osnovu onoga što je pokazao u kvalifikacijama i polufinalu. Mladi Bečejac opet nije imao sreće kao pre dve godine na EŠ-u u Beogradu kada je u poslednjim metrima trke ostao bez bronze. Tomićević je pokazanim u Segedinu, pokazao da je povreda za njega prošlost i najavio povratak u svetski vrh najboljih jednosedaša planete.
-Zadovoljan sam trkom, zadovoljan sam činjenicom kako sam vesalo ali nisam zadovoljan plasmanom-nije krio razočaranje Tomićević.
Dejan Pajić i Duško Stanojević posada dvoseda u olimpijskoj k-2 1000m prošla je kroz cilj kao šesoplasirani čamac, dok su sestre Moldovan, Nikolina i Olivera, sedmoplasirane sa Igara u Londonu bile šeste u A finalu discipline k-2 500m.Ni jedni ni drugi nisu bili zadovoljni plasmanom.
Posle dužeg vremena Pajić i Stanojević su stigli do finala k-2 1000m.
-Nikako nemožemo biti zadovoljni šestim mestom.Ponetalo nam je daha u završnici trke. Idemo dalje-rekao je Pajić.
Sestre Moldovan uvek raspoložene za priču, očekivale su ipak bolji plasman od šeste pozicije u A finalu k-2 500m.
-To je trenutni maksimum od nas i za ovaj period priprema. Odveslali smo veoma dobro i nemožemo da budemo nezadovoljne. Što se to nije odrazilo boljim plasmanom to je već druga stvar-iskrena je bila Nikolna.
Drugog takmičarskog dana SK u Segedinu veslane su trke u utešnim finalima. Milica Starović je u B finalu k-1 500m osvojila četvrto mesto. Strahinja Mladežić je u B finalu c-1 1000 m bio peti.
Svetski Kup u Segedinu završava se danas finalnim trkama u sprintu, na najkraćoj kajakaškoj deonici od 200m gde Srbija ima svoje adute za visok plasman.

Povezana vest:  VESLANJE, Reprezentacija Srbije završila pripreme u Crnoj Gori

PHOTO: Kajakaški savez Srbije