pajic stanojevic 2013KAJAK
Srebro za Pajića i Stanojevića

Srebrna medalja, četiri četvrta i jedno peto mesto, učinak je kajakaške reprezentacije Srbije drugog takmičarkog dana na SK u češkim Račicama.
Do svog drugog odličja na SK, četvrte medalje u karijeri, stigla je posada dvoseda Dejan Pajić-Duško Stanojević . Momci su u A finalu discipline k-2 1000m drugi kroz cilj, osvojili srebro i time doveslali do svog najvećeg uspeha. Deonicu od kilometra dvojac je preveslao za 3 minuta, 10 sekundi 821 stotinku, stigavši iza posade Nemačke Rendšmit,Gros, a ispred favorizovanog čamca Rusije Medvedev,Rijakhov.
-Potvrdili smo sebi da vredimo. Posle epizode u Segedinu najbitnije je da smo osvojili medalju. Nije ovo najbolje što umemo jer praktično iz treninga smo došli u Račice. Ovo jeste najbolja trka ove godine, ali možemo mnogo bolje-smatra Duško Stanojević.
Za nedelju dana momci su napravili ogorman iskorak. Od šeste posade u Mađarskoj, u Račicama su stigli do pobedničkog postolja.Time su uvećali svoju kolekciju medalja, jer su u poslednje četiri godine, trenutno najtrofejnija srpska grupna posada.
-Najbitnije od svega da smo vratili samopouzdanje. Ova medalja nam mnogo znači. Pogotovu za nastavak priprema za ono što nas čeka u Portugaliji.Vratili smo se u život u pravom trenutku-iskren je Dejan Pajić.
Srbija je u četiri finala ostala bez medalje. Četvrta mesta osvojili su sestre Moldovan u k-2 500m, Antonija Nađ u k-1 1000m, posada muškog četveraca u k-4 1000m i Dalma Benedek Ružičić u k-1 500m, dok je Marko Tomićević u k-1 1000m bio petoplasirani.
Dalma Benedek Ružičić u finalu jednoseda na 500m nije imala dobar start. To je koštalo u krajnjem zbiru pobedničkog postolja. Naša zlatna reprezentativka iz Segedina izgubila je bronzu u Račicama za pola sekunde.
Nikolina i Olivera Moldovan, osme sa OI u k-2 500m i šestoplasirane iz Segedina, osvojile su četvrto mesto u Češkoj. Bronza im je izmakla za više od 2 sekunde.
Antonija Nađ je za 1,5 sekundu ostala bez bronzanog odličja u finalu discipline k-1 1000m.
Zaostatak posade četverca Milenko Zorić, Ervin Holpert, Aleksandar Aleksić i Dejan Terzić za osvajačima bronzane medalje u disciplini k-4 1000m, posadom Nemačke iznosio je 1,26 sekundi.
Na kraju, Marko Tomćević, četvrti iz Segedina na regati održanoj pre nedelju dana, stigao je kao petoplasirani na cilj u A finalu k-1 1000m.
-Za nijansu su nam slabiji rezultati kada je pitanju hiljadarka, nego u Segedinu. Pre nedelju dana u Mađarskoj smo potvrdili svoje vrednosti, a ovde u Češkoj videli svoje mane. Ono što je veoma bitno, a to su pokazale Račice, nalazimo se u ovom trenutku u vrhu svetskog kajaka. Bilo je teško podići formu za nedelju dana između dva velika takmičenja. Bitno je da na miru u preostale četiri nedelje tempiramo formu za ono što je za nas najvažnije u prvom delu sezone-Evropski šampionat u Portugalu-prokomentarisao je učinak sprskog tima selektor Miroslav Rodić.
Svetski Kup u Račicama završava se sutra finalnim trkama u sprintu (200m) i nastupom na 500m u muškoj konkurenciji. Zlatne medalje iz Segedina braniće posade dvoseda Simo Boltić i Marko Dragosavljević u k-2 500m, Nikolina i Olivera Moldovan u k-2 200m, kao i bronzu posada Nebojša Grujić, Uroš Mitjev u k-2 200m. Boltić i Dragosavljević nastupiće u finalu discipline k-2 200m, dok ćemo imati predstavnike i na 5km, Marka Tomićevića i Milenka Zorića. U utešnim finalima veslaće Nikolina Moldovan i Antonija Nađ u k-1 200m i Milenko Našagaćin u k-1 200m.

Povezana vest:  KAJAK, Marko Tomićević i Nikolina Moldovan šampioni Srbije