miroslava najdanovskiPLIVANJE
Uspešno završen 6. Banja Luka Open 2013, 12 medalja za Srbiju

Najbolji seniorski sastav srpske plivacke reprezentacije, nastupio je na 6. međunarodnom plivackom mitingu „Banja Luka Open 2013″ koji se održao 25. i 26. maja. na kojem je seniorski sastav Plivačkog saveza Srbije osvojio ukupno 12 medalja – 1 zlatna, 4 srebrne i 7 bronzanih odlicja.
Srpski seniorski tim od osam plivača uzeo je učešće na veoma jakom međunarodnom plivačkom mitingu u Banja Luci, gde je nastupilo 59 klubova i reprezentacija iz 11 zemalja, koje je ujedno i u zvaničnom kalendaru svestke plivačke federacije FINA, na kome su se vrednovali svi rezultati za isplivavanje normi za predstojeće Svetsko prvenstvo u Barseloni ovoga leta, koje će se održati od 27. jula do 4. avgusta. Srbiju su predstavljale dve plivačice: Miroslava Najdanovski, koja je osvojila dve bronzane medalje na 50 i 100 slobodno, kao i Andrea Basaraba koja je osvojila zlato na 200 leđno i bronzu na 400 slobodno. Muški sastav predstavljalo je šest plivača: Ivan Lenđer koji je osvojio srebro na 50 delfin i bronzu na 100 delfin, Silađi Čaba osvojio je bronzu na 50 prsno, Stefan Šorak osvojio je bronzu na 200 slobodno. Najbolju trenutnu formu pokazao je Boris Stojanović koji je osvojio bronzu na 50 slobodno i ujedno ispunio normu za Svetsko prvenstvo, dok je na 100 slobodno osvojio srebrno odličje. Dva najmlađa člana reprezentacije, ulazna seniora, pokazala su odličnu formu, naročito Igor Terzić koji je na 200 prsno osvojio srebro, gde ga je svega par stotinki delilo od isplivavanja norme za Svetsko prvenstvo u Barseloni ovog leta, dok je Nikola Trajković odličnim plivanjem došao do srebra u disciplini 400 mešovito.
Najuspešniji plivač mitinga u muškoj konkurenciji bio je grčki plivač Koulouris Dimitros sa isplivanih 1703 FINA boda iz dve discipline, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja plivačica mitinga bila grkinja Drakou Teodora sa isplivanih 1660 FINA bodova. Koliko je miting bio kvalitetan, govori podatak o oborenih čak 69 rekorda ukupno, 42 u muškoj i 27 u ženskoj konkurenciji.

Povezana vest:  VESLANJE, Srbija sa četiri posade na SP u Južnoj Koreji