dvojac bez kormilra ivana filipovic iva obradovic u polufinalu sp u juznoj koreji foto www.worldrowingVESLANJE, SP 2013
Trijumfalan kraj Filipovićeve i Obradovićeve

Srpski ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović na trijumfalan način je završio svoje učešće na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji. Pretposlednjeg dana šampiona, u subotu, 31. avgusta ujutru, naš čamac je s vremenom 7:17,73 ubedljivo pobedio u B finalu i tako u ukupnom plasmanu zauzeo visoko sedmo mesto. Filipovićeva i Obradovićeva su posle nešto slabijeg starta i trećeg mesta posle prvih 500 metara potpuno preuzele kontrlolu na stazi. Na prolasku kroz polovinu trke su bile druge i odmah nakon toga su pretekle Nemice i izbile na čelo, koje su suvereno čuvale do kraja prošavši kroz cilj sa gotovo sedam sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu Nemačku (7:24,37). Treće mesto u B finalu pripalo je Ukrajini (7:29,25), četvrto Italiji (7:31,02), peto Rusiji (7:33,55), a šesto Australiji (8:34,04).
– Ženski dvojac je u B finalu izveslao izvanrednu trku od početka do kraja a ogromna prednost koju je imao u odnosu na drugoplasiranu Nemačku najbolji je dokaz da je ovaj čamac imao kvalitet i za finale, a prava je šteta što nije veslao za medalju. Filipovićeva i Obradovićeva su na kraju osvojile visoko sedmo mesto na svetu što je odličan rezultat ako se ima u vidu da su prvi put u karijeri nastupale u dvojcu bez kormilara i da su u ovaj čamac sele tek pre dve nedelje – istakao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
Muški dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić osvojio je deveto mesto u Čungjuuu. U B finalu ove discipline naši momci su s vremenom 6:42,93 zauzeli treće mesto iza posada Velike Britanije (6:39,54) i Južnoafričke Republike (6:41,08). Četveto, peto i šesto mesto pripalo je čamcima Nemačke (6:45,45), Argentine (6:46,07) i Mađarske (6:51,50). Beđik i Stojić su odlično startovalo. Već posle prvih zaveslaja su izbili na prvo mesto koje su čuvali sve do poslednjih 300 metara. U samom finišu prvo su ih pretekli Britanci a u poslednjih nekoliko desetina metara i Južnoafrikanci.
– Beđik i Stojić očigledno nisu uspeli da u Čungjuu održe formu sa Evropskog prvenstva u Sevilji gde su ubedljivo postali šampioni Starog kontinenta. I u Južnoj Koreji su bili blizu finala, međutim, na kraju su veslali B finale u kojem su trećim mestom završili takmičenje, u izuzteno jakoj konkurenciji, kao deveti na svetu – kazao je Ilić.
Četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar je s vremenom 6:22,34 bio peti u B finalu tako da je ukupnom plasmanu šampionat završio na 11. mestu. Prvo mesto u borbi za plasman od sedmog do 12. mesto osvojila je Belorusija (6:15,62), drugo Španija (6:17,26), treće Hrvatska (6:18,03), četvrto Rumunija (6:22,23) a šesto Nemačka (6:26,65). Naš teški četverca je posle prvih 500 metara bio šesti. U narednih 500 metara je pretekao Nemce a u samom finišu je za dlaku izgubio od Rumunije okršaj za četvrto mesto tako da je kroz cilj prošao kao peti.
– Teški četverac je na kraju osvojio 11. mesto u izjednačenoj konkurenciji. Možda je mogao i koje mesto više, međutim, ovo je trenutno realan rezultat ovog čamca – rekao je Ilić.
Osmog, poslednjeg, dana šampionata, 1. septembra, tačku na svoj nastup na prvenstvu staviće dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Od 6,30 č po našem vremenu Marjanović i Filipović veslaju u B finalu ove discipline gde će im protivnici biti čamci SAD, Danske, Velike Britanije, Kube i Australije.

Povezana vest:  SVETSKI KUP, MINHEN, Četverac četvrti, Dušan Bogičević šesti u repesažu