gabala ekipa
SVETSKI KUP – GABALA
Šestorka nanišanila kristalne globuse
 
Srbija će imati šestoro predstavnika u finalu Svetskog kupa u Gabali u Azerbejdžanu od 22. do 28. oktobra. Vazdušnom puškom takmičiće se troje strelaca Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović (“Akademija Maksimović”) i Milutin Stefanović (“Čika Mata”, Kragujevac).
Vazdušnim pištoljem nadmetaće se Zorana Arunović (Crvena zvezda),  a MK pištoljem Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić (“Aleksa Dejović”, Užice). Trener u finalu Svetskog kupa biće Dragan Donević trener reprezentacije i Partizana.
– Ovim takmičenjem završavamo jednu uspešnu sezonu u kojoj smo osvojili dve olimpijske vize za Rio, tri svetske, tri evropske i osam medalja sa Svetskih kupova. Organizovali smo uspešno, što je priznanje celokupnom srpskom  streljaštvu, i finali turnir Lige mladih Evrope u Smederevu – rekao je u pozdravnoj reči Siniša Mašović predsednik Streljačkog saveza Srbije na konferenciji za medije u hotelu Union u Beogradu.- Nadam se da će  i u Gabali biti dobrih plasmana. Srpski strelci su mnogo puta obradvali sve ljubitelje sporta i zaslužuju mnogo bolje uslove od ovih u kojima rade, jer u Srbiji nemamo ni jedno kvalitetno strelište. Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OKS na dosadašnjoj podršci i molimo ih da nam pomognu u naporima da što pre dobijemo kvalitetan objekat.
Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije je naglasio da je srpsko streljaštvo i posle 51. Šampionata sveta u Grandi ostalo u svtskom vrhu i zahvalio se i medijima na podršci:
– Posle Gabale počinje sezona u kojoj „jurimo„ olimpijske vize, a finale Svetskog kupa u kome će gađati krem svetskog streljaštva je je još jedan odličan test. Imati šestoro učesnika na takvom takmičenju je  veliki uspeh za našu zemlju. Uveren sam da će se ovi strelci  ravnopravno uključiti u borbu za kristalne globuse.
Damiru Mikecu je ovo četvrto učešće u finalu Svetskog kupa:
– Na prvom Kupu Srbije u Novom Sadu prošlog vikenda,  pobedio sam vazdušnim pištoljem  koji ima prioritet u ovom delu sezone, ali sam  trenirao dosta i MK pištoljem sa kojim ću se takmičiti u Gabali. Ono što je u tenisu masters, to je je u streljaštvu finale Svetskog kupa. Andrija Zlatić i ja imaćemo za rivale strelce okićene olimpijskim, svetskim i evropskim medaljama, cilj mi je da uđem među osam, a tada je sve otvoreno u borbi za kristalni globus.
Zorana Arunović, koja će peti put gađati u finalu Svetskog kupa i ima dva srebra iz Minhena prošle godine,  je takođe ukazala na vrhunsku konkurenciju:
– Vlasnice medalja sa SP u Grandi, olimpijska i evropska šampionka su među učesnicama i neće biti lako u konkurnciji 12 takvih svetskih zvezda ući među osam.  Imala sam mali predah posle SP,  ali poslednji rezultat na Kupu SSS u Novom Sadu je bio dobar, tako da se nadam da ću se i u Gabali  umešati u brorbu za titulu najbolje među najboljima.
Andrea Arsović će lane u Minhenu osvojila srebro u trostavu i  četvrti put gađaće za kristalne golubuse:
– Imala sam čitavih deset dana da predahnem posle SP – našalila sa Andrea Arsović.- Poslednji test je bio na Kupu SSS u Novom Sadu za vikend i zadovoljna sam. Uz mene i Ivanu Maksimović gađaće još sedam vrhunskih takmičarki. Teško je prognozirati koja će ispasti iz finala, a još teže koja će pobediti…
Milutin Stefanović je debitant u finalu Svetskog kupa, ali iza sebe ima uspešnu sezonu jer je osvojio dve medalje na Svetskim kupovima, srebrnu i bronzanu i dočekuje posledenje veliko takmičenje kao sedmoplasirani na svetskoj rang listi vazdušnom puškom:
– Ono što sam uradio u ovoj sezoni, daje mi prvo na optimizam i za takmičenje u Gabali  gde će konkurencija biti biti atomska i 11 vrhunskih strelaca boriće se za ulazak među osam. Prvi cilj je da se plasiram u finale, koje dobro gađam. Imao sam i lep rezultat u Novom Sadu u kupu,  nisam prestajao sa treninzima i mislim da u Gabali mogu i bolje.
Ivana Maksimović, koja će  treći put nišaniti kristalni globus i lane je u Minhenu osvojila srebro vazdušnom puškom, na konferenciju za medije došla je sa aerodroma jer je za vikend gađala u Bundes ligi za Kevelar koji je upisao pobedu i poraz u prva dva kola:
– Skoro da nisam prekidala treninge posle SP, dosta sam radila u Španiji i nadam se da će se rezultat tih treninga pokazati u Gabali. Finale Svetskog kupa je  po sastavu učesnika najkvalitetniji događaj u svetskom streljaštvu i to je dodatan motiv da pružimo maksimum.
Konferenciji za medije nije prisustvovao Andrija Zlatić koji je u Vroclavu 2011. u finalu Svetskog kupa osvojio  veliki kristalni globus MK pištoljem.
Srpska ekspedicija polazi na put 21. oktobra. Prvo će na vatrenu liniju 23. oktobra troje strelaca vazdušnom puškom: Andrea Arsović i Ivana Maksimović (finale od 11 časova po azerbejdžanskom vremenu) i Milutin Stefanović (finale od 12,30 časova).
Zorana Arunović gađaće 25. oktobra vazdušnim pištoljem (finale od 11 časova).
Damir Mikec i Andrija Zlatić će na vatrenu liniju MK pištoljem 26. oktobra (finale od 14,15 časova). 
Povezana vest:  U Rušama novo sito za Đer