Damir Mikec je novi vicešampion sveta vazdušnim pištoljem.

Naš reprezentativac je u prvoj disciplini Svetskog prvenstva u Bakuu danas osvojio drugo mesto i u svoju bogatu riznicu dodao još jedan trofej.

Mikec je aktuelni evropski prvak vazdušnim pištoljem, osvajač srebra ovim oružjem na prethodnim Olimpijskim igrama, a sada, po prvi put, stigao i do svetske pojedinačne medalje

Našem asu odličje u Bakuu je treća medalja u individualnim takmičenjima na svetskim prvenstvima, ali prethodne dve je osvojio u neolimpijskoj disciplini – MK pištolj slobodnog izbora (zlato i srebro na prethodna dva prvenstva). Dva svetska srebra je izborio kao član ekipe Srbije (po jedno drugo mesto vazdušnim i MK pištoljem).

Uz Mikeca, Srbiju su predstavljali Dimitrije Grgić i Duško Petrov, koji su se našli u sredini pasmana, na 61. i 65. mestu. Srbija je ekipno osvojila 10. poziciju.

U ženskoj konkurenciji učestvovale su Zorana Arunović i Jovana Todorović. Arunovićeva je zauzela 22, a 21-godišnja Todorovićeva 101.mesto u svom debiju na šampionatima planete. U ovoj disciplini Srbija je imala dve takmičarke, samim tim nije učestvovala u ekipnoj konkurenciji.

Povezana vest:  Vuelta naredne godine ipak neće početi u Holandiji

Mikec je do finala došao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama, u kojima je skupio 583 kruga. Odlično je startovao u borbi za medalje i posle prvih pet hitaca finala nalazio sa na drugom mestu. Međutim, izgubio je dobar ritam, pa je pao na peto, zatim i na šesto mesto

Posle 14.hica (od ukupno 24) finale je završio sedmoplasirani, a naredna dva su odredila ko će kao šestoplasirani napustiti vatrenu liniju. Tada je Mikec ponovo počeo da niže „desetke“ i sjajne pogotke i ne samo da je izbegao ispadanje, već se eksperesno vratio u borbu za medalje. Skočio je na treće, a ubrzo i na drugo mesto, koje je sačuvao do kraja. Zlato je ostalo nedostižno, jer prvoplasirani Kinez Boven Žang je tokom celog finala bio odličan, i zasluženo trijumfovao.

-Medalja u pojedinačnom takmičenju na Svetskom prvenstvu je jedino odličje vazdušnim pištoljem koje mi je nedostajalo u karijeri. Presrećan sam što sam ispunio cilj, osvojio medalju koju sam mnogo želeo. Sem toga, to sam postigao na strelištu koje mnogo volim i na kome sam ostvario mnogo uspeha od 2015. godine kada sam u Bakuu postao šampion Evropskih igara i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem – kazao je Mikec posle finala.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Počinje seniorsko Prvenstvo Srbije 2015/16.

Bronza je pripala Bugarinu Kirilu Kirovu, koji je izborio i olimpijsku kvotu, zajedno sa Žangom, Švajcarcem Dinom Solarijem (šesto mesto) i Nemcem Robinom Valterom (osmo mesto). Mikec je do olimpijske vize došao početkom godine, osvajanjem titule prvaka Evrope.

Zorana Arunović je u kvalifikacijama vazdušnim pištoljem za dame pogodila 573 kruga. Od finala su je delila tri kruga. Za razliku od muškog finala, u kome su učestvovala šestorica Evropljana, u ženskoj konkurenciji su se među osam najboljih plasirale samo tri takmičarke sa Starog kontinenta. Arunovićeva je bila deseta među Evropljankama.

Povezana vest:  ŠAH, OLIMPIJADA, Pobede naših selekcija

U petak će biti održana takmičenja miks parova, u kojima će učestvovati tri srpska tima – Zorana Arunović/Damir Mikec (pištolj), Andrea Arsović/Lazar Kovačević (puška), Teodora Vukojević/Lazar Kovačević (puška).

Vazdušni pištolj, muškarci, finale: 1. Boven Žang (Kina) 244,3, 2. Damir Mikec (Srbija) 240,8, 3. Kiril Kirov (Bugarska) 215,7, 4. Ismail Keleš (Turska) 197,5, 5. Đunhui Liu (Kina) 176,4…

Kvaifikacije: 1. Žang  587, 2. Valter (Nemačka) 586, 3.Solari (Švajcarska) 585, 4. Mikec 583… 61. Dimitrije Grgić 572…65. Duško Petrov 571… Ekipno: 1. Kina 1.749, 2. Nemačka 1.743, 3. Indija 1.734… 10. Srbija 1.726…

Vazdušni pištolj, žene, kvalifikacije: 1. Ana Korakaki (Grčka) 584, 2. Ranksin Điang (Kina) 582, 3. Golnouš Sebgatolahi (Iran) 580… 22. Zorana Arunović 573…101. Jovana Todorović 554… Ekipno: 1. Kina 1.728, 2. Mađarska 1.726, 3. Iran 1.724…

Foto: Streljački savez Srbije