17_Festival_evropskog_filma_PalicNa 17. Palićkom festivalu 85 filmova u 10 selekcija

 

Umetnički direktor Palićkog festivala Blažo Perović izjavio je danas da će na 17. festivalu evropskog filma „Palić“, koji će biti održan od 17. do 23. jula, biti prikazano 85 filmova u 10 selekcija.

Takmičarski program otvoriće film Srđana Koljevića „Žena sa slomljenim nosem“, rekao je Perović na konferenciji za novinare.

On je rekao da će ovogodišnji festival, za razliku od prošlogodišnjeg, za koji je utrošeno 320.000 evra, koštati manje – 270.000 evra.

Povezana vest:  Prvi sinhronizovani trejler za film „Čuvari tajnog kraljevstva"

Glavni takmičarski program festivala evropskog filma na Paliću, ove godine čini 14 filmova koji će prikazati svu raznolikost evropske kinematografije.

Takmičarski program biće otvoren projekcijom filma „Žena sa slomljenim nosem“, a iste večeri na Letnjoj pozornici biće prikazana i rumunsko-nemačka komedija „Orden časti“.

Ostvarenjima koja su u glavnom takmičarskom programu biće dodeljene nagrade: Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalna nagrada žirija.

Povezana vest:  Svetska premijera filma Kako su me ukrali Nemci Miše Radivojevića na Cinema City festivalu!

Za razliku od ranijih godina, deo festivalskih filmova ove godine biće prikazan ne samo na Paliću, već i u Subotici.

Ovogodišnji dobitnici festivalske nagrade „Aleksandar Lifka“, za doprinos evropskoj kintmetografiji, su reditelji Kosta Gavras i Goran Marković. Filmovi ova dva reditelja biće prikazani uoči početka festivala.

Tokom festivala, u master centru na Paliću biće održana i dva okrugla stola, posvećena Aleksandru Lifki, kao i sudbini festivala evropskog filma Palić u budućnosti. Festival će pratiti i brojni muzički i književni sadržaji, koji će biti upriličeni na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću.

Povezana vest:  Završni film o Harryju Potteru prikazivaće se u 3D tehnici

Iako je bilo najavljeno, Velika terasa ni ove godine neće biti festivalska palata, jer nije završena.

Za festival je, do sada, akreditovano više od 200 novinara.