srdjan_karanovicSrđan Karanović: Srpska kinematografija haotična

 

Reditelj Srđan Karanović ocenio je danas da je situacija u srpskoj kinematografiji ista kao i u državi- haotična, i upozorioi da siromaštvo u toj oblasti stimuliše površnost i aljkavost filmova.

Karanović je na konferenciji za novinare na Paliću rekao rekao da se nada da će novi Zakon o kinematografiji doprineti uređenju te oblasti i da će se srpska kinematografija pomeriti s margina na kojima je već dve decenije.

U glavnom programu 17. Festivala evropskog filma na Paliću u utorak uveče je na Letnjoj pozornici van konkurencije prikazan Karanovićev novi film “ Besa“.

Film je priča o neočekivanoj i nedozvoljenoj ljubavi hrišćanke i muslimana, koja se odvija u vreme Prvog svetskog rata.

Povezana vest:  Počelo snimanje filma „Spomenik Majklu Džeksonu”

Filip (Nebojša Dugalić), direktor gimnazije u srpskoj provinciji, dobija poziv da hitno dođe u Beograd po ratni raspored.

Svoju suprugu Leu (Iva Kranjc), mladu i zgodnu Slovenku, ostavlja školskom poslužitelju Azemu (Miki Manojlović), nepismenom i patrijarhalnom Albancu koji mu daje „besu“ da će mu čuvati ženu i da joj se ništa neće dogoditi u Filipovom odsustvu.

-Želeo sam da dokažem da u Srbiji danas, uprkos finansijskim poteškoćama, može da se snimi pravi, precizan, profesionalni film, u kojem nema slučajnosti – rekao je Karanović,

Prema njegovim rečima, vreme tranzicije je vreme velike površnosti ne samo u umetnosti i u filmu, nego u svim oblastima života.

-Površnost i aljkavost se ne sreću samo na snimanju, nego i na radiju, na internetu, u autobusu, na pijaci, svako hoće da vas prevari. To su površnosti koje duboko ugrožavaju kvalitete naših života – upozorio je Karanović.

Povezana vest:  Liam Nison zbog venčanja nije igrao Džejmsa Bonda

Glumac Radivoje Raša Bukvić, koji u filmu tumači ulogu oficira, rekao je da je „Besa“ emotivna, dirljiva priča o časti i ljubavi, smeštena u ratne okolnosti, vreme u kojem vlada mržnja među različitim nacijama.

-‘Besa’ nas vraća na ideju da smo ljudi, da je zadata reč bitna i velika“, rekao je Bukvić.

Na pitanje novinara zbog čega ne želi da se njegov film takmiči na domaćim filmskim festivalima Karanović je rekao da u Srbiji i regionu ima previše filmskih manifestacija i nagrada i da njemu ta priznanja više ništa ne znače.

Povezana vest:  Cinears predstavio na „Noći knjige“ DVD izdanja "Devet" i "Katanac za bol"

-U mom ugovoru postoji klauzula da se film neće takmičiti na domaćim i regionalnim festivalima, nego samo na stranim festivalima A kategorije – rekao je Karanović.

Film „Besa“ je s uspehom prikazan na filmskom festivalu u Moskvi, gde je osvojio više nagrada i dobio veoma pozitivne kritike.

„Besa“ će biti prikazana i na filmskom festivalu u Draču, a planirana je i distribucija filma u Hrvatskoj i Sloveniji.

Filmski festival na Paliću održava se od 17. do 23. jula. U devet programskih selekcija palićka publika je u prilici da vidi više od 75 igranih i dokumentarnih evropskih filmova.