KOKICE TERAPIJA #5

Ponedeljak, 17. septembar u 19:00

Klub Doma omladine Beograda

Ulaz je slobodan!
Projekcija epizode „Pikiranje“ (Nosedive) iz serije „Crno ogledalo“ (Black Mirror). Režiser: Joe Wright.

KOKICE TERAPIJA je mesečni program Doma omladine koji se odvija drugu godinu za redom i trajaće od 17. septembra do 17. decembra 2018. godine. Program podrazumeva gledanje filma, potom razgovor o istom kada se upali svetlo, s predavačima koji su renomirani psihoterapeuti različitih škola i pravaca, sociolozi, reditelji, dramaturzi, umetnici.

Filmove gledamo sa Žanet Prinčevac de Vilablanka, jungovskom psihoanalitičarkom i terapeutkinjom i gošćom, Majom Nikolić, sociološkinjom.

Black mirror je naučno-fantastična antologijska serija čije su epizode smeštene u alternativnu sadašnjost ili blisku budućnost, a tehnologija diktira ljudsko ponašanje i stvara specifične društvene odnose. Epizoda Nosedive smeštena je u svet u kojem ljudi mogu da ocenjuju interakcije koje imaju sa drugima, a prosečna ocena određuje socioekonomski status i mogućnosti pojedinca. Lacie ima visoku prosečnu ocenu 4,2 i nalazi se na granici da dostigne viši statusni rang, ali je njena opsednutost poenima i splet nesrećnih okolnosti uvlače u spiralu rapidnog društvenog i psihičkog propadanja.

Povezana vest:  Telegraf: Najbolje ekranizovane bajke svih vremena

Zašto „Kokice terapija“? Film nudi pitanja, preispitivanja, identifikaciju sa pričom ili likovima, može da probudi osećanja, saosećanja…Konačno, može i da da odgovore na pitanja poput ostalih tvorevina kulture: priča, pesama, bajki, mitova. Kako? Bilo da se radi o filmu koji oslikava neki istiniti dogadjaj, fantaziju ili imaginaciju scenariste/rezisera, on je pun predstava, često i simbola, nekad lakše uočljivih i prijemčivih za tumačenje, nekad datih u vidu zagonetke koju gledalac sopstvenim alatkama pokušava da razazna… Film je mogućnost upoznavanja sveta oko nas isto koliko i našeg unutrašnjeg sveta. S druge strane, ne zanemarimo i činjenicu da nekad scene iz filma „rade same“ kao melem za neotkrivenu povredu koja boli. Film, kao i ostale tvorevine kulture, u zavisnosti od stepena psihološkog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja njegovog tvorca (ali i onog koji ga gleda), priča priču koja dira, mami na preispitivanja, postavlja lična i kolektivna pitanja, putem datih simbola podstiče večitu igru svesnog i nesvesnog… Kada se ugase svetla u bioskopu, gledalac prvobitno razaznaje lica i predele, a onda, kao da je i sam saučesnik radnje koja se odvija na velikom platnu, počinje da se identifikuje sa junacima, da oseća, saoseća, zauzima stranu…navija, bori se…odustaje…Od snage i utemeljenosti njegovog Ja će zavisiti koliko će predstave filma poneti njega samog ili koliko će on sam nositi film snagama svog mišljenja, svojih osećanja…

Povezana vest:  Festival južnokorejskog filma u Čačku

Program KOKICE TERAPIJA realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najbolje kokice u gradu obezbeđuje „Pećina“.

Dođite da zajedno vidimo šta ustvari gledamo!

O moderatoru:

Žanet Prinčevac de Vilablanka je jungovska psihoanalitičarka i terapeutkinja

Predsednik Beogradskog analitičkog kruga (2004- 2007), jedan od osnivača i direktor škole koja je obrazovala jungovski orijentisane psihoterapeute, predavač, supervizor i analitičar. držala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Znanja je sticala u Beogradu, u Londonu na superviziji kod Ann Alvarez, završni ispit je polagala u Cirihu, ispitivači su joj bili Mari Stajn i Mario Jakobi. Održala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Od 1999. godine vodi svoju privatnu praksu.

Povezana vest:  Oskari i FEST 2011

O gošći-predavaču:

Maja Nikolić, diplomirani sociolog

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odeljenju za sociologiju. Tokom studija radila je na poziciji stručnog saradnika u Crvenom krstu Palilula, razvijajući programe za pružanje psiho-socijalne pomoći beskućnicima, romskim zajednicama i mladima. Trenutno je član Upravnog odbora Crvenog krsta Palilula i zaposlena je kao HR specijalista u kompaniji koja se bavi produkcijom kompjuterskih igara.