otvranje_dani_sarajevaSvečano otvoren festival „Dani Sarajeva”

 

 

Izložbom fotografija „Objektiv № 1”, u galeriji „Artget” Kulturnog centra Beograda danas je svečano otvoren četvrti festival „Dani Sarajeva”.   Otvaranju festivala prisustvovali su Boriša Arnaut, ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu grada Beograda, Danko Runić, direktor gradske Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, Maja Stojanović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda i Maja Abdomerović, kustosica Umjetničke galerije BiH.

 

Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu rekao je da su Beograd i Sarajevo dva slična kulturna modela, sa bogatstvom tradicija i kultura.

Povezana vest:  Druga knjiga drama Dušana Kovačevića "Balkanski špijun" u prodaji

 

– Nekada zajedno, sada ponovo, i žao mi je zbog onih generacija mladih ljudi koji su rasli u izolovanim kulturnim sredinama, ali mi je drago zbog ovih mladih koji su svojim inicijativama  uspeli da ponovo spoje pokidane niti i ukažu na značaj kulture dva naroda. Beograd će, kroz svoju inicijativu za podnošenje kandidature za evropsku prestonicu kulture posebnu pažnju usmeriti ka regionalnom povezivanju i snaženju projekata kojim se povezuju narodi regiona i Evrope. U tom projektu moći ćemo još bolje da razvijamo ovakve projekte – rekao je Peković.

Povezana vest:  DRUGO IZDANJE FESTIVALA SINESTEZIJA - OD 20.-29. JULA U HERCEG NOVOM!

 

Boriša Arnaut, ambasador BiH u Srbiji, rekao je da je veoma zadovoljan brojnim učešćem umetnika iz Sarajeva i da je to veoma značajno za buduću saradnju dva grada. Po rečima ambasadora, kultura je ponovo pokazala da je prethodnica svih dobrih odnosa i ukazao da povezivanje mladih može ponovno povratiti ono što su nekada imale ranije generacije.

Povezana vest:  POTPISAN SPORAZUM O PROJEKTU „FRANKOFONIJA I NARODNO POZORIŠTE“

 

Festival „Dani Sarajeva u Beogradu” trajaće do 23. maja. Četvrti po redu, festival obnavlja veze koje su devedesetih godina prekinute ratom, a organizuju ga Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju grada Beograda i Inicijativa mladih za ljudska prava. Beogradska publika će imati priliku da se uz nekoliko koncerata, izložbi, pozorišnih predstava, filmskih projekcija i di-džej nastupa upozna sa najnovijim zbivanjima na sarajevskoj kulturnoj sceni. Više informacija o programu i učesnicima festivala „Dani Sarajeva” možete pronaći na zvaničnom sajtu www.danisarajeva.com