SAJAM KNJIGA OTVARANJE55. SAJAM KNJIGA

Slovačka i Holandija prvi put na Sajmu knjiga u Beogradu

 

Na 55. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji će ove godine biti održan od 25. do 31. oktobra, prvi put će učestvovati izdavači iz Holandije i Slovačke. Predsednik Upravnog odbora Beogradskog sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da se konačan spisak domaćih i inostranih izdavača na ovogodišnjoj manifestaciji još ne zna jer i dalje stižu prijave, ali je naglasio da će njihov broj, uprkos opštoj finansijskoj krizi, ostati na prošlogodišnjem nivou.

Prošle godine na Sajmu je učestvovalo više od 800 izdavača iz Srbije i još 23 zemlje, na čelu s Grčkom koja je bila počasni gost manifestacije.

Među već tradicionalnim gostima iz inostranstva, pored izdavača iz regiona, jesu i predstavnici Kanade, Francuske, Italije, Japana, Kine, Rusije, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja.

Povezana vest:  Matija Bećković: još jedno slavno pero domaće književnosti u Mascomovom autorskom katalogu

Ovogodišnji počasni gost Sajma knjiga u Beogradu je Švedska, koja će se srpskim čitaocima predstaviti projektom „Glasovi Švedske“.

Prema rečima Željka Ožegovića, Sajam knjiga će ove godine, u programskom smislu, biti posebno posvećen čitaocima mlađih generacija.

Među novim programima ovogodišnjeg sajma biće pesnički maraton i maraton kratke priče koji se organizuje u saradnji s Festivalom „Kikinda Short“, a u pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici.

Pored već tradicionalnog Foruma koji obuhata tematske skupove vezane za savremene probleme u izdavaštvu, i ove godine, po drugi put, biće priređeni razgovori s piscima u programu „Ćaskaonice“.

-Trudimo se da ukažemo mlađim čitaocima na važnost knjige i na njen značaj za obrazovanje. U skladu s tim organizovali smo prošle godine razgovor na temu odnosa knjige i savremenih medija, a sličan skup imaćemo i ove godine – rekao je Ožegović.

Povezana vest:  Kraj Virtuelnog putovanja Madlenianuma

Prema njegovim rečima, s obzirom na pozitivne reakcije izdavača i posetilaca, biće zadržan generalni koncept rasporeda izlagača, uveden prošle godine, prema kojem su izdavači konačno razdvojeni od knjižara.

U Hali 1 izdavači će moći da izlažu i prodaju isključivo svoja izdanja, Hala 4 biće namenjena domaćim i inostranim izdavačima i knjižarima, kao i prodavcima antikvarnih knjiga, dok će u Hali 2 biti smeštene državne ustanove, nacionalni štandovi inostranih izdavača i izdavača školskih i stručnih knjiga.

U posebnom prostoru Hale 2, održavaće se prateći programi, promocije knjiga, forumi, tribine, radionice za decu i mlade.

-Želimo da u pratećim programima, na kojima se pokreću važne teme vezane za status knjige i izdavaštva, učestvuje što veći broj posetilaca, tako da ćemo se potruditi da prostor za njih bude nešto dostupniji nego prošle godine, bliži ulazu u Halu 2 – rekao je Ožegović.

Povezana vest:  Lana Kostić Lakiko održala intimni koncert na izložbi Ive Atoski

Sajamski žiri ove godine će dodeliti po dve sajamske nagrade u tri kategorije – za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović“ inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

-I ove godine ćemo pomoći izdavačima tako što ćemo sufinansirati dolazak nekih od značajnih gostiju Sajma – naglasio je Ožegović.

Prošle godine preduzeće Beogradski sajam je za gostovanje inostranih pisaca izdvojilo 1,5 miliona dinara, plaćajući polovinu troškova njihovog boravka u Beogradu.

Ožegović je podsetio i da je Upravni odbor Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu prihvatio predlog Portugala, Brazila i Angole da naredne godine budu počasni gosti manifestacije, kao jedinstveno jezičko područje.