guarneirusGUARNERIUS program za decembar 2010

 

 

 

Utorak, 14. decembar 2010. godine u 20 časova

Sala Guarneriusa

Koncert „Savremena finska muzika za harmoniku“

 

 

DUO HARMONIKA

TERHI SJOBLOM (Finska) & MARIJA KANDIĆ (Srbija)

 

 

DOBITNICE PRVE NAGRADE NA 47. MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU HARMONIKE KLINGENTHAL (Nemačka), u kategoriji duo harmonika (maj 2010. godine)

Dve mlade umetnice su se upoznale na studijama klasične harmonike u Vajmaru (Nemačka) 2006. godine, a povezao ih je entuzijazam u istraživanju i interpretaciji savremene umetničke muzike.

 

Projektom „Savremena finska muzika za harmoniku“, Terhi ŠEBLUM  i Marija KANDIĆ upoznaju širu publiku sa jednim delom opusa savremenih finskih kompozitora– muzikom za koncertnu harmoniku, koja u Finskoj ima stalno mesto na svim značajnim koncertnim podijumima.

 

Umetnice će publici prezentovati nešto što je prepoznatljivo za finsku muziku za harmoniku, a to su složene strukture i najviši tehnički zahtevi za izvođača.

 

Na programu koncerta su dela Magnus Lindberg-a, jednog od najviše izvođenih finskih kompozitora u svetu, Jukka Tiensuu-a, savremenika bogate palete umetničkih ideja, Kalevi Aho-a, kompozitora velikog i značajnog opusa, kao i Paavo Heininen-a.

 

 

TERHI ŠEBLUM (Terhi Sjöblom) je dobitnica brojnih nagrada sa međunarodnih takmičenja harmonike i kamerne muzike, a izdvajamo drugu nagradu na prestižnom takmičenju ”Arrasate-Hiria“ 2008. godine u Španiji.

Povezana vest:  "DAMA S KAMELIJAMA" U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER

 

MARIJA KANDIĆ je na međunarodnom konkursu Premio Internazionale per Fisarmonica „Stefano Bizzarri“ u Morro d’Oro (Italija) osvojila drugu nagradu, a druga nagrada joj je pripala i na takmičenju društva „Musikalische Akademie Würzburg“ za solo harmoniku 2010. godine. Stipendista je zadužbina Leni-Geissler-Stiftung Würzburg i Musikalische Akademie Würzburg.

Utorak, 21. decembar 2010. godine u 20 časova

Velika sala KOLARČEVE ZADUŽBINE

 

U ČAST VELIKOM BRAMSU

NOVI UMETNIČKI PROJEKAT MAESTRA KOLUNDŽIJE

JOVAN KOLUNDŽIJA, violina

PATRIK JABLONSKI, klavir (Švedska)

 

Program: Sve Bramsove sonate za violinu i klavir

 

Ovo je sledeći u nizu autorskih koncerata istaknutog srpskog violiniste Jovana KOLUNDŽIJE, kojem su prethodili veliki projekti koji na našoj muzičkoj sceni nikada nisu ostvareni,

a nije poznato da su ovakvi ciklusi realizovani bilo gde u svetu.

 

Podsećamo da je maestro 1994. godine ostvario projekat DESET VELIČANSTVENIH (četiri uzastopna koncerta na Kolarcu, kada je izveo deset violinskih koncerata), 2008. godinu obeležili su koncerti VOLITE LI BETOVENA (kompletan opus Betovenovih sonata u četiri uzastopna dana), a prošlog decembra sala Kolarca je ponovo ispunjavana četiri puta na koncertima BRAVISSIMO MAESTRO MOZART! (izvođenje 15 Mocartovih sonata uz saradnju četiri pijanistkinje).

 

Ovog decembra na koncertu U ČAST VELIKOM BRAMSU, Kolundžija zaokružuje priču predstavljanja kompletnih opusa sonata velikih autora. Naime, sve tri Bramsove sonate za violinu i klavir, maestro će izvesti sa poznatim švedskim pijanistom bogate diskografije, Patrikom JABLONSKIM, diplomcem prestižnog londonskog Royal College of Music, koji je nastupao u čuvenim koncertnim salama širom sveta i sarađivao sa velikim svetskim orkestrima.

Povezana vest:  CARSKI DAROVI - ekskluzivan izbor poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu

 

Decembarsko druženje maestra Kolundžije sa publikom na Kolarcu, je od pre tri godine postalo tradicija i jedan od najznačajnijih dođagaja beogradske koncertne sezone.

 

Pokrovitelji:

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE SRBIJE i SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA

 

Organizator: Centar lepih umetnosti GUARNERIUS

 

Karte za koncert se mogu kupiti u Kolarčevoj zadužbini i u Guarneriusu

 

Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji, u klasi profesora Petra Toškova. Usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

 

Iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu.

 

Nastupao je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, koncertne dvorane Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu itd….

 

Osnivač je Centra lepih umetnosti u Beogradu, koji nosi naziv Guarnerius po Guarneriusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih dvadesetak godina.

 

Brojne nagrade i priznanja svedoče o njegovim visokim umetničkim dostignućima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Povezana vest:  JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE - REPERTOAR ZA SEPTEMBAR 2011.

 

Utorak, 28. decembar 2010. godine u 19 časova

Sala Guarneriusa

PROMOCIJA KNJIGE

„Nije ono što ste pomislili….

…ali mi se sviđa kako razmišljate!“

 

Posle izuzetno uspešnog književnog prvenca „Kad su kobasice plesale“

beogradskog arhitekte BUDIMIRA BUDE NOVAKOVIĆA,

čitalačkoj publici će biti predstavljena njegova druga knjiga.

 

„Knjiga, u svemu prevashodno satirična, složena je kao koktel satiričnih i humorističkih žanrova: satiričnih eseja, autobiografskih satiričnih priča (sa neočekivanim poentama), humoreski, romana u skici, pa i nekoliko probranih angedota sa prijateljima. Koktel je njegoševski po onome „smiješane najlakše se“- čitaju, iako je rezignacija polazište za sve, pa ih ona, kao i ishodište, u istoj knjizi i objedinjuje i čini celovitom. Ovo je slatka knjiga u kojoj je sva naša gorčina.“

Milovan VITEZOVIĆ, odlomak iz recenzije knjige

 

Mario Vargas Ljosa, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za kjniževnost, nije čuo za mene, ali je svojim stavom u jednom intervjuu, nehotice otkrio jednu moju tajnu izjavivši da je „polazna tačka književnog poriva uvek odbacivanje, neprihvatanje realnog sveta i života koji živite i način ispoljavanja nezadovoljstva prema življenju“.

Ja mislim da živimo živote pune apsurda, protiv kojih se ne možemo boriti, ali im se možemo smejati.

Budimir NOVAKOVIĆ, autor knjige

 

SLOBODAN ULAZ