„Brodijev izveštaj“ Horhea Luisa Borhesa prvi put na srpskom jeziku

///„Brodijev izveštaj“ Horhea Luisa Borhesa prvi put na srpskom jeziku

„Brodijev izveštaj“ Horhea Luisa Borhesa prvi put na srpskom jeziku

„Gledao sam da pripremim svoje čitaoce na iščekivanje, a ne na iščuđavanje. Danas, kad sam prevalio sedamdesetu, verujem da sam pronašao sopstveni glas“, rekao je svojevremeno Horhe Luis Borhes.

Nakon dvadesetogodišnje pauze, 1970. Borhes se vratio žanru kojim je suvereno vladao: kratkim pričama. Knjiga „Brodijev izveštaj“, koja se sada prvi put pojavljuje u prevodu na srpski jezik u izdanju Lagune, ipak će iznenaditi mnoge koji su stekli utisak da prepoznaju borhesovski poetički kanon.

Povezana vest:  Hadžihafizbegović ozbiljno povređen tokom predstave

Pisac koji je ironično ispisivao pojam stvarnosti u zagradama (paralelni svetovi, biblioteka kao kosmos za sebe, elementi mističkih i ezoterijskih učenja) sada u većini priča realistički oživljava opasnu i zlokobnu atmosferu argentinskog podzemlja – s goničima stada, taljigašima, konjokradicama, varalicama na kartama uvek spremnim da svoju ugroženu čast dokažu veštom upotrebom dugih noževa… Večne teme vernosti i izdaje, sudbine i slobodne volje, vremena i pamćenja prožimaju brutalni realizam ove neodoljive knjige, jedne od najboljih koje je Borhes napisao.

Povezana vest:  Izložba povodom 50 godina Alana Forda

Poliglota i polihistor sa malo parnjaka u svom vremenu, Borhes je pisao pesme, priče, eseje, preveo je najznačajnije knjige Foknera, Žida, Birsa, Hesea, Kafke, Poa, Vitmena, Virdžinije Vulf, napisao bezbrojne pogovore u sažetom obliku i knjigu filmskih kritika. Nikad nije imao želju da stvori roman, jer mu epske širine nisu bile neophodne da se izrazi.

Povezana vest:  IZ (NOVA): UMETNOST U SRBIJI OD 2002. DO 2009.

Knjiga sadrži Borhesov predgovor i pogovor književnog kritičara Milana Vlajčića.

Knjigu „Brodijev izveštaj“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtuwww.laguna.rs.

By | 2019-01-09T22:44:08+00:00 januar 9th, 2019|Kultura|0 Comments

Leave A Comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.