pozivnica_cile_marinkovic_i_dani_beograda_u_domu_jevrema_grujicaDANI BEOGRADA U DOMU JEVREMA GRUJIĆA – OD 16. DO 19. APRILA
Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17, sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića je prvi privatni muzej u Srbiji i član Evropskog udruđženja istorijskih kuća. Za razliku od drugih predmeta i zbirki u građanskoj svojini, zbirka u Domu Jevrema Grujića, koja broji preko 400 dela i zajedno sa zgradom u kojoj je se nalazi predstavlja kompleksan spomenik kulture, jedinstven u Beogradu i Srbiji.
Ove godine po prvi put, Dom Jevrema Grujića je uključen u proslavu manifestacije Dani Beograda, koji se u našem gradu održavaju od 16. do 19. aprila  i tom prilikom je pripremio bogat dnevni i večernji program.
Manifestaciju otvara izložba slika CILETA MARINKOVIĆA, Osmeh Beograda – slike i crteži u petak, 16. aprila u 20h, Svetogorska 17.
DNEVNI PROGRAM
Svakog dana tokom Dana Beograda od 12h i od 17h, organizovan je obilazak umetničke kolekcije Doma Jevrema Grujića, uz stručno vođenje kustosa. Prijavljivanje za obilazak je obavezno putem e mail-a – [email protected] ili na telefon 062 836 00 41.
Umetnička zbirka Šećerović – Conić Doma Jevrema Grujića sadrži preko 400 dela iz oblasti likovne umetnosti (radovi Arsenija Petrovića, Stevana Todorovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Vlaha Bukovca, Ivana Tabakovića, Zore Petrović i drugih), dela primenjene umetnosti, originalne primerke stilskog nameštaja iz peroda od 16. do 19. veka, staro i retko oružje i opremu (oružje iz Prvog srpskog ustanka, lični predmeti Hajduk Veljka, puška Tanaska Rajića iz 1807. god.) i bogat arhivsko istorijski material.
VEČERNJI PROGRAM
Petak 16. april, 20h – Otvaranje izložbe Cileta Marinkovića, Odabrani radovi inspirisani Beogradom
Subota 17. april, od 21h – Belgrade moonlight Party
Nedelja 18. april, 19h  – Predavanje – Legende o Beogradu, Rebeka Levi, urednik Radio Beograda
Ponedeljak 19. april, 19h – Magično sanjarenje uz zvuke harfe Sare Vlajić
Povezana vest:  Ljubavni roman Randevu sa nesanicom u prodaji