druga konferencija za novinare sajam knjiga 2013Ožegović: Sajam knjiga predstavlja prostore slobode

Predsednik Odbora 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će pod sloganom „Prostori slobode“ biti održan od 20. do 27. oktobra, Željko Ožegović izjavio je da se broj posetilaca te manifestacije iz godine u godinu ne smanjuje, uprkos ekonomskoj krizi i da se na sajmu vidi velika energija izdavača koji se bore za opstanak.
Obrazlažući ovogodišnji slogan manifestacije, Ožegović je naglasio da Sajam knjiga već 58 godina pod svojim kupolama predstavlja „prostore slobode“.
„Knjige i književnost su zaista prostori slobode, područja mašte i imaginacije. Kažu da knjiga ima mogućnost da menja stvarnost ili makar utiče na nju i u tom smislu knjiga predstavlja jedno snažno oružje upravo za osvajanje te iste slobode“, rekao je on u intervjuu Tanjugu.
Beogradski sajam knjiga je, prema Ožegovićevim rečima, jedan od najvećih brendova Srbije.
„Veoma sam ponosan na činjenicu da postoji ogromna zainteresovanost publike, koja se ne smanjuje uprkos ekonomskim teskoćama i krizi. Na sajmu se vidi i velika energija izdavača koji se u ovim uslovima bore za svoj opstanak“, rekao je predsednik Odbora Sajma.
Ožegović je konstatovao da o porastu značaja Sajma na regionalnom i međunarodm planu govori to što već imaju planirane počasne goste za dve godine unapred – Kinu 2014. i Indiju 2015. i što su u pitanju zemlje čija književnost spada među naznačajnije u svetu.
„Samim tim što su prihvatile da budu zemlje počasni gosti, govori na koji način gledaju na ovaj sajam knjiga“, naglasio je on.
Ožegović očekuje da će i ove godine kao i prethodnih broj posetilaca biti između 130 i 150 hiljada, jer je Sajam knjiga „jedinstvena prilika da ljudi na jednom mestu vide kompletnu produkciju između dve manifestacije“.
„Srećan sam kada vidim da se knjižare otvaraju, ali opet ni u jednoj knjižari nemate ono što možete da vidite na Sajmu“, dodao je on.
Predsednik Odbora Sajma rekao je da se svake godine trude da uvedu neku novinu i ove godine je to dečji paviljon sa programima za najmlađe, gde će deca moći zajedno sa roditeljima da učestvuju u različitim programima i da se susretnu sa piscima.
Ožegović je naveo da će se ove godine predstaviti oko 490 direktnih izdavača, više nego prošle kada je bilo oko 478 i 2011. kada ih je bilo oko 447.
„Zajedno s indirektnim izdavačima, taj broj se kreće između 850 i 900. Ovo je jedan od retkih sajmova gde vi možete da vidite na jednom događaju 900 različitih firmi, tako da mislim da će i ove godine Sajam biti bogat u smislu da će svi koji predstavljaju nešto u izdavačkom svetu na ovim prostorima biti zastupljeni na 58. Sajmu knjiga“, kazao je on.
Poljska kao ovogodišnji počasni gost spremila je poseban program, a delegaciju od 12 članova predvodi Olga Tokarčuk, koja je ove godine bila kandidat za Nobelovu nagradu, rekao je Ožegović.
„Važno je da povežemo srpske i poljske izdavače, jer ne treba posebno isticati da je poljska književnost izuzetno bogata i upravo na sajmu knjiga se desi ono što nas raduje, da se spoje dve kulture što je dodatna motivacija i za izdavače da rade dalje na povezivanju kultura“, istakao je on.
Prošle godine je pokrenuta akcija prikupljanja starih knjiga, koja se nastavlja i ove godine.
Prikupljeno je 1.600 knjiga koje su, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Filološkim fakultetom, razvrstane i poslate u 14 biblioteka u najsiromašnijim opštinama.
„To će značajno upotpuniti njihov bibliotečki fond što je pogotovo važno u ovo vreme ekonomske krize, kada su sredstva na nivou Ministarstva kulture i lokalnih samouprava značajno smanjena za otkup knjiga. Biblioteke nemaju toliko mogućnosti da popune fond i ovo će dobro doći“, rekao je Ožegović.
On je pozvao sve izdavače i građane da se i ove godine uključe u akciju, i makar jednu knjigu, koju su pročitali ili im više nije potrebna, doniraju za neku od biblioteka.
Ožegović je podsetio da je i ministar kulture Ivan Tasovac pozvao sugrađane da prikupljaju knjige za biblioteke i dodao da će u akciju uključiti i poznate ličnosti.

Povezana vest:  "Kain", poslednji roman nobelovca Žozea Saramaga u izdanju Lagune