dom omladine logoSaradnja Doma omladine Beograda i Kulturnog centra Novi Pazar

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda, Marko Stojanović juče je boravio u Novom Pazaru gde je posetio tamošnji Kulturni centar. Tom prilikom sreo se sa direktorom KC Novi Pazar, Huseinom Memićem, sa delom uredničkog kolegijuma i predstavnicima omladinskih organizacija Novog Pazara, koje sarađuju sa ovim Kulturnim centrom. Na sastanku su razgovarali o vidovima saradnje Doma omladine Beograda, koji ove godine obeležava važan jubilej – 50 godina rada, i Kulturnog centra Novi Pazar, koji je isti jubilej obeležio prethodne godine.
Dogovoreno je da se brojni predlozi za saradnju ove dve ustanove kulture, o kojima je bilo reči na sastanku, ozvaniče i krunišu potpisivanjem protokola o saradnji, koji će pružiti pravni okvir za realizaciju zajedničkih programskih akcija.
Uspostavljanje saradnje Doma omladine Beograda sa Kulturnim centrom Novog Pazara logičan je nastavak programskih aktivnosti koje DOB ostvaruje sarađujući sa brojnim ustanovama kulture i umetnosti širom Srbije – u Čačku, Novom Sadu, Rumi, Pančevu, Inđiji, Nišu, Lazarevcu, Zrenjaninu, Zaječaru…
„Nastavljamo dalje stvaranje mreže kulturnih institucija u Srbiji koje žele da rade zajedno. Kroz takve oblike saradnje uspostavljamo jedan od mogućih modela rada u kulturi, koji uprkos krizi daje rezultate, na zadovoljstvo publike“, kaže Marko Stojanović, v.d. direktora DOB-a, i dodaje: „Ekonomska kriza ne sme da bude razlog gašenja kulture. Ona prvenstveno zavisi od dobre volje profesionalaca, a tek potom od budžeta.“
U početku, saradnja između Doma omladine Beograda i Kulturnog centra Novi Pazar ogledaće se u razmeni programa, a kasnije će se realizovati i koprodukcije, na zadovoljstvo mladih u Beogradu i Novom Pazaru. KC Novi Pazar ima izuzetno bogat likovni program, a organizuje i likovne kolonije, te će deo aktivnosti iz te oblasti sigurno uskoro biti predstavljen beogradskoj publici. Muzički program nije razvijen kao u Domu omladine Beograda, ali se zaposleni u Kulturnom centru jednako trude da pruže priliku mladim ljudima u iskazivanju svog talenta. Dom omladine Beograda pomagaće svojim iskustvom i znanjem razvijanje muzičkog programa Kulturnog centra Novi Pazar. Za početak, ideja je da se deo takmičenja neafirmisanih bendova DEMO MASTERS održi u Novom Pazaru, gde bi priliku da se takmiče dobili bendovi iz ovog grada i okoline. Oni koji se budu kvalifikovali dalje, nastupiće u velikom finalu DEMO MASTERS takmičenja u Domu omladine, maja ove godine.
Razgovaralo je i o mogućnosti da se world music festival TODO MUNDO, u produkciji Doma omladine Beograda i Ring Ring festivala, pored Beograda, održi i u Novom Pazaru, a tokom narednih godina možda i da postane zajednički projekat.
Marko Stojanović je posetio i Američki kutak u Novom Pazaru, koji se nalazi u zgradi tamošnjeg kulturnog centra, isto kao i beogradski u prostoru Doma omladine. Razgovaralo se i o novim mogućnostima saradnje između beogradskog i novopazarskog Američkog kutka, kroz realizaciju zajedničkih programa, koji bi bili uživo prenošeni preko veb kanala na sajtu DOB-a (www.domomladine.org).
Rukovodstvo Kulturnog centra Novi Pazar izrazilo je veliko interesovanje za novi projekat Doma omladine Beograda – nedavno otvoreni IT kutak, u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ambasadom SAD. IT kutak DOB-a trenutno je u test fazi, a kada bude otvoren u punom sjaju, zaposleni KC Novi Pazar će ga posetiti, kako bi im kolege iz Doma omladine prezentovale projekat koji su realizovali, sa idejom da pomognu otvaranje sličnog IT kutka u Novom Pazaru.
Na kraju ovih razgovora jednoglasan zaključak je bio da udaljenost od 300 kilometara između Beograda i Novog Pazara, nije razlog da dve srodne ustanove kulture u ova dva grada ne sarađuju i ne realizuju zajedničke programe. Naprotiv, zajedničkim naporima i znanjem, kroz udružene programe, treba obogatiti kulturne, umetničke i obrazovne sadržaje namenjene publici, pre svega mladima, u ova dva grada.

Povezana vest:  Autorka romana „Golubije srce“ Melinda Nađ Abonji posetiće Beograd i Novi Sad