Kolege, prijatelji i obožavaoci opraštaju se od američkog pevača i gitariste, jednog od osnivača rokenrola Čaka Berija koji je juče preminuo u 91. godini života.

Beri je pronađen bez svesti u svom domu u američkoj saveznoj državi Misuri, a smrt je proglašena u 13.26 po lokalnom vremenu.

Pevač Rolingstonsa Mik Džeger napisao je na Tviteru da je Čak Beri bio neverovatan umetnik i da njegova muzika ostaje uklesana u srcima njegovih obožavalaca. ;“Veoma sam tužan zbog smrti Čaka Berija. Želim da mu se zahvalim na inspirativnoj muzici koju nam je podario. Zapalio je naše tinejdžerske godine i oživeo snove da postanemo muzičari i izvođači“, napisao je Džeger.

Povezana vest:  8. januara stiže posthumni album Davida Bowieja

Džegerov kolega iz sastava Rolingston Kit Ričards takođe je izrazio duboko žaljenje zbog odlaska jedne od najvećih legendi rikenrola. ;“Jedno od mojih najvećih svetala se ugasilo“, napisao je Ričard.

Brus Springstin napisao je na Tviteru da je Beri bio najbolji stručnjak, gitarista i jedan od najvećih predstavnika rokenrola.

Jedan od osnivača benda „Bič bojsi“ Brajan Vison izrazio je žaljenje zbog odlaska Čaka Berija, navodeći da je on bio velika inspiracija i da će nastaviti da živi kroz svoju muziku.

Povezana vest:  Milion dolara od aukcije stvari Majkla Džeksona

Hitovi poput „Johnny B. Goode“ i „Maybellene“ nisu obeležili samo karijeru Čaka Berija, već i čitavu istoriju rokenrola.

Legendarni rok gitarista, poznat po pesmama o automobilima i ženama, bio je jedan od pionira rokenrol muzike, nove priče koju je trebalo ispričati mladima.

Bio je tekstopisac koji je razumeo šta tinejdžeri žele. Uveo je ritam i bluz u glavne elemente rokendrola. Takođe je imao veliki uticaj na kasniju rok scenu.

Povezana vest:  One and only Boy George +Marc Vedo 11. marta u klub "Plastic"

Njegova karijera trajala je sedam decenija. On je 1984. dobio nagradu Gremi za životno delo i jedan je od prvih članova Rokenrol kuće slavnih.

Proslavio se pesmama kao što su „Roll Over Beethoven“,“ Rock and Roll Music“, „School Day“, „Maybellene“ i drugim.

Čarls Edvard Anderson Beri rođen je u Sent Luisu, i jedan je od prvih muzičara koji je ušao u Rokenrol kuću slavnih, na njenom otvaranju 1986.