Kelly-ClarksonKeli Klarkson u Indoneziji bez duvan-sponzora
Proizvođač cigareta Đarum odustao je od sponzorisanja koncerta američke pevačice Keli Klarkson (Kelly Clarkson) u Džakarti, posle protesta obožavalaca i organizacija koje se protive duvanu.
Prva pobednica „Američkog idola“ ranije je izjavila da ne odustaje od koncerta zakazanog za 29. april, iako je, kako je navela, iznenadilo kada je saznala da se na bilbordima koji najavljuju njen nastup nalazi logo popularne marke cigareta El-Ej lajts (L. A. Lights).
-Ne moga da kaznim moje obožavaoce zbog tuđe greške – napisala je pevačica na svom blogu.
-Nisam srećna zbog toga ali zlo je počinjeno, a ja zbog mojih obožavalaca odbijam da otkažem (koncert) – navela je i dodala da nije pušač i da ne propagira pušenje.
Iako je Keli Klarkson prvobitno kazala da neće odustati od sponzorstva, promoter Adri Subono (Andrie) rekao je da je njegova kompanija Java Musikindo postigla „konačan sporazum“ sa proizvođačem cigareta Đarum, koji proizvodi El-Ej lajts i da je sponzorstvo otkazano.
Subono je kazao da će uklanjanje svih bilborda i reklama, uključujući televizijske, trajati do dva dana.
U sličnom sporu pre dve godine, dobitnica Gremija (Grammy) Ališa Kiz (Alicia Keys) izvinila se obožavaocima i odbila ogranak američkog duvanskog giganta Filip Moris (Philip Morris) kao sponzora svog koncerta u Indoneziji. Ona je održala koncert kada je logo cogareta uklonjen sa reklama za nastup.
Indonezija, u kojoj živi 235 miliona ljudi, jedna je od zemalja u kojima proizvođači duvana imaju apsolutnu slobodu na polju prodaje, reklame i promocije prozvoda, što je praksa odavno zabranjena u SAD i mnogim drugim zemljama.
Oko 63 odsto muškaraca u Indoneziji puši, a cigarete su porok trećine stanovništva te zemlje. Među pušačima je četvrtina dečaka starih od 13 do 15 godina.
Povezana vest:  INmusic festival predstavlja audio-vizualni spektakl Gorillaz Sound System!