avanturisticka trka teza staza1Katarina Pohlod i Aleksandra Marinković pobednice prve ženske avanturističke trke

Ekipa „Bambine“ u sastavu Katarina Pohlod (Novi Sad) i Aleksandra Marinković (Pančevo) osvojila je prvo mestu na težoj distanci prve ženske avanturističke trke u izletištu Divljani kod Bele Palanke u organizacij sportskog kluba „Alti“ iz Beograda i podršku Turističke organizacije i Opštine Bela Palanka, Planinarskog klub „Trem“ , odreda izviđača „Remizijana“ iz Bele Palanke, Planinarskog kluba „Ruj“ iz Babušnice, PK „Mosor“ iz Niša, agencija „Nejčr trevel“ iz Niša, PK Železničar iz Niša, članova alpinističkog odseka „Beograd“, restorana „Trem“ iz Bele Palanke, PK „Vidlič“ iz Pirota, članova Nezavisnog sindikata policije i Kik boks kluba „Crne kobre“ iz Pirota, preduzeća „Elpos“ iz Beograda, Gorske službe spasavanja, Planinarskog saveza Srbije i Sportskog saveza Srbije.
Stazu od 28 km uz savlađivanje prepreke prešle su za 4:08,20 časova. Drugo mesto pripalo je timu „Profesorke“ u sastavu Ivana Petrović i Jovana Stančić (obe Niš) sa vremenom 5:40,40 dok su treće stigle članice ekipe „Keka i Seka“ Ksenija Krstić i Dijana Sarafimovski (obe iz Beograda) u vremenu 5:43,16 časova.
U lakšoj kategoriji na stazi od 18 km, redosled je bio: „D i S“ (Suzana Čolović – Beograd i Danijela Ristić – Niš) 4:25,30 časova, „Babušničke tigrice“ (Vera Soiljkov i Sandra Mitrović – obe iz Babušnice) 4:33,18 časova i „Devojke sa sela“ (Dragana Radovanović i Saša Miladinović- obe iz Beograda) 4:56,20 časova.
– Zahvaljujemo se i sponzorima koji su obezbedili nagrade: Grifon, Revita, Siti fešn džuveleri, „Nejčer trevel ofis“, Fudlend… Uz pomoć Sportskog saveza Srbije obezbedili smo učesnicama majice za težu trku crne sa cvetićima, za lakšu bele i ukrasile su planinu – kaže osnivač ove trke Dragana Rajblović, prva žena iz Srbije koja se popela na Mont Everest 2007. – Učestvovalo je oko 50 devojaka koje su same dale imena svojim ekipama od po dve članice. Bilo je među njima iskusnih sportistkinja ali i običnih rekretivki. Među takmičarkama bila je i naša legendarna glumica Mirjana Karanović i Branka Stojković. Učestvovale su planinarke, penjačice, voditeljke, fitnes instruktorke, karatistkinje, rekreativke, avanturistkinje… Jedna od učesnica bila prvakinja u limbo densu, druga se bavila padobranstvom, zatim atletičarka koja je kao juniorka i seniorka osvajala prva mesta na državnim prvenstvima, potom kik boks reprezentativka višestruka državna prvakinja sa bronzanom medaljom na Svetskom prvenstvu 2007 i profi bokser od 2005, kao i državna šampionka u šoto kan karateu 2012. Bilo je i pripadnica policije, pa enduro bicklistkinja, zatim devojaka koje trče polumaratone, kroseve i maratone, jedna iza sebe ima 40 trka i članica reprezentacije u krosu i planinskom trčanju … Ponosna sam na sve njih, za mene su sve pobednice!
Na terenu na obeleženim stazama bilo je raspoređeno dovoljno kontrolora, o bezednosti su brinuli članovi gorske službe spasavanja tako da je sve proteklo u najboljem redu, iako su ekipe morale, da uz pomoć užeta i ostale opreme koje je obezbedio organizator, savladaju i spust niz stenu. Jedan od zadataka bio je i da na kotrolnoj tačci nešto i opevaju i to pred kamerom. Kontrolori su ceo dan imali priliku da uživaju, devojke su bile – raspevane. Ova trka će postati tradicionalna i održavaće se svake godine na proleće i jesen. Naredna je iduće godine u maju na Staroj planini.

Povezana vest:  Tamara Salaški zadovoljna prvim delom priprema