START_MARATONOdržan 23. Beogradski maraton
Tradicionalni 23. Beogradski maraton održan je na ulicama glavnog grada, a pobednik je kenijski atletičar Džonston Kibet Majo.
Kenijski atletičar Džonston Kibet Majo pobedio je na 23. Beogradskom maratonu, na kome su trkači iz Kenije potvrdili dominaciju osvojivši prvih pet mesta. Džonston Kibet Majo je trku završio za dva sata, 16 minuta i 23 sekunde. Majo, koga zovu „lav sa Kilimandžara“ je bio favorit i po dolasku u Beograd obećao je da će pobediti.
-Trka je bila teška, toplo je, ali imao sam dovoljno samopouzdanja. Na 38 kilometru znao sam da ću pobediti i nisam imao problema. Maraton je dobro organizovan – rekao je Majo.
Kenijska atletičarka Helen Vanjiku Mugo pobedila je danas na 23. Beogradskom maratonu.
Mugo je ostvarila rezultat od dva sata, 41 minuta i 19 sekundi.
-Ovo je najbolji rezutlat koji sam ostvarila. Bilo je vetrovito, a imala sam problema na 35. kilometru zbog grčeva. Zadovoljna sam kako sam istrčala trku – rekla je Mugo novinarima posle trke.
Drugo mesto osvojila je Beloruskinja Volha Reckaja sa 2:53,57, a treća je bila Neža Mravlje iz Slovenije sa 2:59,30.
Olivera Jevtić pobedila je po sedmi put u polumaratonskoj trci. Ona je prema nezvaničnom vremenu, polumaraton istrčala za sat 13 minuta i 13 sekundi.
-Tačno je da se meni svidja pesma ‘April u Beogradu’ Zdravka Čolića, samo moja pesma trajala je 21 kilometar. Do 15. kilometra imala sam prolaz za rekord staze. Posle sam sama trčala i vetar mi je smetao – rekla je Jevtićeva posle trke.
-Zaista sam zadovoljna rezultatom, jer sam ga ostvarila bez posebne pripreme. Ovo je kontrola, da vidim gde sam u pripremama za Evropsko prvenstvo u Barseloni. Tamo će biti drugačije, biće toplije vreme, ali znam kako da se spremim za takve uslove – dodala je ona.
Trener najbolje srpske atletičarke Slavko Kuzmanović rekao je da je zadovoljan današnjim rezultatom i da će Jevtićeva trčati maraton na EP u Barseloni.
-Da bi bila spremna za EP mora da trči maraton za dva sata i 25 minuta, a očekujem da će za medalju biti potreban rezultat od 2:30. Ona će do EP trčati na Kupu Beograda i na trci na 10.000 metara u Parizu. Zadovoljan sam kako je trčala, s obzirom da je trčala sama, a to nije lako – rekao je on.
Beloruski atletičar Stipan Rahtsu pobedio je u polumaratonskoj trci na 23. Beogradskom maratonu.
On je ostvario vreme od sat, pet minuta i 24 sekunde.
-Jak vetar i sunce omeli su me da trčim još brže, ali je i ovo rezultat sasvim zadovoljavajući za mene – naglasio je Rahtsu.
Beloruski atletičar, koji je najbolje vreme u karijeri ostvario prošle godine u Berlinu, vodio je u današnjoj trci od početka i, kako je istakao, glavni grad Srbije mu se „jako dopao“ pa će i narednih godina nastupati na Beogradskom maratonu.
-Prvi deo trke je bio težak ali je odlučio pobednika. Prvi put sam u Beogradu, ali drugi put u Srbiji i glavni grad mi se jako dopao.Prošle godine sam trčao u Novom Sadu – rekao je pobednik.
Drugo mesto osvojio je Kenijac Mengit Nikson Kipskei sa 1:07,50, a treći kroz cilj prošao je Miroslav Komarčević iz Srbije sa 1:10,24.
Drugoplasiranom Kenijcu Mengisu Niksonu Kiphofgeju toplo vreme je „dosta smetalo“ i tvrdi da za prestizanje Rahtsu i trijumf „nije bilo nikakve šanse“.
-Moram da budem zadovoljan onim što sam uradio, pošto mi je ovo najbrža trka u karijeri – rekao je Kiphofgej.
Najprijatnije iznenađenje priredio je predstavnik Srbije Miroslav Komarčević koji je nakon trke poručio da je „oduševljem“ trećim mestom.
-Već na pola staze bilo je jasno da niko ne može da stigne vodeći dvojac, pa sam se koncetrisao na borbu za osvajanje treće pozicije i u tome uspeo – zaključio je Komarčević.
Komarčević je rekao da je očekivao jaču konkurenciju i da mu je smetao vetar.
-Prvih 10 kilometara sam se držao sa grupom, ali onda se vodeći dvojac odvojio. Smetao mi je vetar, naročito kada sam trčao preko Brankovog mosta. Mislio sam da će konkurencija biti jača. Bilo je divno, mnogo publike, maraton je dobro organizovan – rekao je Komarčević.
Srpski atletičar Anđelko Rističević osvojio je četvrto mesto sa 1:14,56, a peti je bio Danilo Drašković sa 1:15,21.
Znak za start trke u najtežoj atletskoj disciplini, u kojoj se nadmetalo 259 martonaca i maratonki dali su zajedno predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, promoter Beogradskog maratona Poljak Marijan Voronjin, pomoćnik ministra za omladinu i sport, Goran Kreclović i predstavnik Skupštine Beograda, Čedomir Antić.
Povezana vest:  Ruskinja Rišova suspendovana devet meseci zbog dopinga