marsel_bijelsa_selektor_cileSP JUŽNA AFRIKA

Čile protiv Hondurasa za prvu pobedu nakon 48 godina

 

U prvoj utakmici prvog kola H grupe Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sutra se u Nelsprojtu sastaju selekcije Čilea i Hondurasa, a tim iz Južne Amerike će pokušati da dođe do pobede tačno 48 godina nakon poslednjeg trijumfa na Mundijalu.

Reprezentacija Čilea je 16. juna 1962. ostvarila najveći uspeh u istoriji tamošnjeg fudbala, pošto je kao domaćin završnog turnira osvojila bronzanu medalju pobedom nad Jugoslavijom (1:0).

Od tada su Čileanci nastupili još četiri pita na planetarnoj smotri i odgrali 13 utakmica ali nisu ostvarili nijednu pobedu, što je svakako zabrinjavajuća statistika pred okršaj sa Hondurasom.

Poslednji put Čile je na šampionatu sveta nastupio pre 12 godina u Francuskoj, kada su im tri remija u grupi sa Italijom, Kamerunom i Austrijom bila dovoljna za plasman u osminu finala.

Generacija čileanskih fubalera koja je izborila učešće na prvenstvo u Južnoj Africi veoma je motivisana da startuje pobedom, a stručnjaci hvale njihovu upornost i dobre igre koje su prikazali tokom kvalifikacija.

Povezana vest:  Jovetić: Čast mi je što se Juventus interesuje za mene

Posle dva neuspešna kvalifikaciona ciklusa Čile ne samo da se našao ponovo među 32 najbolje selekcije, već je borbe u Južnoj Americi završio u velikom stilu, odmah iza neprikosnovenog Brazila.

-Statistički podaci, tradicija i zanimljivosti sa prethodnih Mundijala za moje reprezentativne saigrače i mene su u drugom planu. Najvažnije je da dobro počnemo nadmetanje u Južnoj Africi – istakao je odbrambeni fudbaler Gonsalo Jara.

On smatra da su Čileancima neophodna tri boda u duelu sa Hondurasom i da nije bitno na koji će način doći do trijumfa u derbiju Latinske Amerike.

-Voleli bismo da odigramo dobro i zabeležimo pobedu – poručio je 25. godišnji član engleskog Vest Bromvič Albiona.

Selektor Čilea Marselo Bijelsa očekuje izveštaj lekara o oporavku najboljeg strelca ovog tima u kvalifikacijama i lidera na terenu Umberta Suaza, za koga se nada da će sutra biti od velike pomoći saigračima.

Povezana vest:  Gigs obeležava 20 godina od debija za Mančester junajted

Suazo je juče odradio trening zajedno sa ostatkom tima, ali je Bijelsa najavio da postoji mogućnost da ga odmori za kasnije okršaje sa Španijom i Švajcarskom.

U sličnoj situaciji kao i argentinski trener na klupi Čilea nalazi se i Rejinaldo Rueda, Kolumbijac koji predvodi najbolje fudbalere Hondurasa.

Nejgov glavni adut, takođe, se preziva Suazo i slično kao njegov prezimenjak Umberto i David ima problema sa povredom, ali je njegovo igranje sutra mnogo izvesnije.

Rueda je u malenom Hondurasu postao heroj, a zbog izvanrednih zasluga za fudbal u toj centralnoameričkoj državi dobio je državljanstvo što se smatra kao velika počast.

Honduras je pre 28 godina igrao veoma dopadljivo, ofanzivno i bez respekta prema favorizovanim rivalima na Mundijalu u Španiji, a nakon žestokih okršaja u grupi sa domaćinom, Severnom Irskom i Jugoslavijom iako nisu obezbedili plasman u drugi krug pobrali su neskrivene simpatije ljubitelja fudbala.

Povezana vest:  Maradona: Mesi, vreme je da nas vratiš na vrh

U međuvremenu Honduras nije zabeležio nikakav značajan rezultat na međunarodnoj sceni, pa je meč sa Čileom prilika da se najzad uradi nešto više.

-Tim nije trenutno u najboljem stanju, ali kada utakmica počne na sve se zaboravlja i neke stvari se same od sebe uklope – napomenuo je Rueda.

Oba sutrašnja rivala smatraju da im je međusobni duel idealna prilika da se zabeleži trijumf, pošto prema evropskim selekcijama iz H grupe gaje veliki respekt.

Utakmica Čile – Honduras igra se sutra od 13.30 časova na stadionu „Mbombela“ u Nelsprojtu. Sudiće Edi Mejle sa Sejšelskih Ostrva, kome će pomagati Evaris Makunde (Kamerun) i Bećir Hasani (Tunis).

Verovatni sastavi:

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponse, Vidal, Karmona, Milar, Fernandes, Paredes, Bjusežur i Sančes.

Honduras: Valadares, Sabiljon, Čaves, Figeroa, Izakire, Tursios, Palasios, Gevara, De Leon, Pavon i Suazo.