Najbolje od umetnosti širom sveta

Godina 2010. za sve poklonike umetnosti donosi mnoštvo zanimljivih dešavanja širom svetskih metropola. U izboru časopisa Independent našli su se festivali savremene umetnosti, izložbe i sajmovi. Nađete li se u pravo vreme na pravom mestu,nikako nemojte da ih propuste.

arcoNa samom početku godine španski umetnički festival ARCO održava se u Madridu od 17. do 21. februara. Dvadeset i deveto izdanje festivala kome je cilj pružanje globalne slike savremene umetnosti poseban fokus stavlja na Los Angeles i američke umetnike te na trenutno vodeće umetničke destinacije.

Proleće će obležiti sajam Art Cologne u nemačkom Kelnu, koji je na rasporedu od 21. do 25. aprila. Na ovogodišnjem, 44. sajmu gostovaće 180 galerija, a pored umetničkih klasika 20. veka biće izloženi i radovi okupljeni pod temom „Otvoren prostor i novi savremeni umetnici“.

Povezana vest:  Upoznajte Lisca Maxine liniju & rublje u vintage stilu

Kanadski festival fotografije Contact koji svake godine namami milione posetilaca održava se tokom celog maja, pod temom „Informacije i transformacije ljudskog ponašanja“. Brojne galerije Toronta biće domaćini izložbi, predavanja i projekcije filmova. 

Za poklonike fotografije tu je i festival PHotoEspaña koji se održava od 9. juna do 25. jula u Madridu. Posebnost ovog festivala je što fotografima širom sveta pruža mogućnost prijave radova koje zatim bira stručni žiri. Sedamdeset odabranih umetnika dobiće priliku da izloži i predstavi svoje radove pred vlasnicima galerija, kustosima i urednicima časopisa.

Art_41_Basel_Logo_JPG_negativeŠvajcarski Art Basel, na rasporedu od 16. do 20. juna u Baselu, donosi radove više od 2.500 umetnika. Tokom četiri dana posetioci će na raznim lokacijama moći da razgledaju sve, od remek-dela starih majstora pa do radova savremenih umetnika.

Povezana vest:  Ana Ivanović predstavila revolucionarnu liniju kozmetike: „Spoj prirode i ljubavi“

Azijski sajam najduže tradicije,Art Taipei održaće se od 20. do 24. avgusta. Tokom godina iskristalisao se kao omiljena destinacija svetskih kolekcionara umetnosti i odlična prilika za otkrivanje mladih azijskih umetnika. Iako detaljni program još nije najavljen, organizatori obećavaju nasadržajniji program dosad, s više od 80 izlagača iz raznih zemalja sveta.

Osnovan 1995,korejski Gwangju Biennale ubrzo je stekao ugled najvećeg azijskog sajma savremene umetnosti. Njegovo osmo izdanje biće otvoreno 5. septembra i trajaće do 10. novembra, na čelu s mladim italjanskim umetnikom Massimilianom Gionijem.

U umetničke poslastice 2010. po odabiru magazina Independent izdvojena je i izložba finalista prestižne nagrade za savremenu umetnost Turner. Finalisti će biti proglašeni u aprilu, a izložba njihovih radova biće otvorena 5. oktobra u galeriji Tate i trajaće do 2.januara 2011. Iako dodela nagrade redovno izaziva šok i polemike oko toga šta je zapravo savremena umetnost, izložba finalista svake godine privlači brojne obožavaoce umetnosti

Povezana vest:  DOBROČINSTVO U SRBIJI U VELIKOM USPONU

Slavni pariški sajam savremene umetnosti FIAC koji se održava od 21. do 24. oktobra i 2010. najavljuje ‘najbolje od savremene umetnosti’. Tokom proteklih godina pokazao se kao odskočna daska za mnoge mlade savremene umetnike. FIAC 2009. okupio je radove 3.500 umetnika u više od 200 galerija. Dela koja sežu od elektroničkih instalacija, videa do skulptura, multimedijalnih radova i konceptualne umetnosti biće izložena u Velikoj palati, vrtovima Tuileries i muzeju Louvre.