ŠAH

PRED FINALE BALKANSKOG GRAN PRIJA U BUGARSKOM GRADU PLEVEN

Popravni ispit Nikole Sedlaka

 

sedlak555Godina puna uspona i padova u karijeri velemajstora Nikole Sedlaka. Jedan od dvojice predstavnika Srbije u finalu Gran prija u bugarskom gradu Pleven, pokazao je u 2009. velike oscilacije u igri, ali i pored toga, na nekoliko turnira je pokazao sav raskošan talenat.

Pojedinačno, uspona je bilo više nego padova, a prva mesta u Bizovcu (Hrvatska), Sarajevu i na prestižnom Memorijalu „Veselina Boškovića“ u Beogradu, dovoljna su da Sedlak godinu za njim pominje sa osmehom.

– Retko kome polazi za rukom da pobedi na tri turnira tokom godine – podseća Sedlak. – S te strane, mogu biti zadovoljan, ali ne i zbog oscilacija u igri koje su me pratile tokom sezone. Loše sam odigrao Šampionat, o ekipnim turnirima da ne govorim…

Najsvežiji primer je jak turnir u Zadru, gde je Sedlak vodio do pred kraj, da bi potpuno neočekivano popustio u odlučujućem trenutku.

– Malo sam preopteretio sebe na ovom turniru imperativom pobede. Želeo sam da godinu završim sa još jednim trijumfom, a i vrata su mi se lepo otvorila. Međutim, kola su krenula nizbrdo… U sedmom kolu sam nesrećno izgubio od Hrvata Brkića, i to me je u potpunosti poremetilo. Pao sam psihološki, a na kraju i totalno propao rezultatski…

Neuspeh se brzo zaboravlja, pamte se samo lepi šahovski trenuci, a to zna i mladi Subotičanin. Na redu je Pleven i šansa da novu godinu počne titulom prvaka Balkana.

– Ne znam… Nemam neki osećaj pred ovaj turnir, ni pozitivan ni negativan. Jednostavno, nadam se da će nova godina biti bolja od prethodine. U Pleven idem sa umerenom dozom optimizma, da odigram što bolje, bez oscilacija, a za rezultat… Videćemo. Ipak mi više „leže“ openi od berger turnira.

Prema Sedlaku, blagi favorit za titulu je beogradski velemajstor Bojan Vučković. Jedan iz plejade mlađih srpskih velemajstora, obeležio je 2009. godinu sjajnim rezultatima, i za razliku od kolege po tituli, nije imao oscilacija u igri. U Plevenu, Vučković je najveći favorit prema rejtingu.

– Vučko je favorit ne samo zbog rejtinga, već i zbog trenutne forme – objektivan je subotički velemajstor. – Sigurno je da će turnir biti izuzetno čvrst, sve su to dobri igrači, i svi imaju šansu za dobar plasman. Odlučiće nijanse, kao i u svakom sportu, a što se mene tiče, svaka pobeda na ovakvom turniru je velika…

Povezana vest:  Čelnici Softbol saveza Srbije putuju u Kolumbiju

Planovi u 2010., kada je Sedlak u pitanju, vezani su za matični klub – Spartak iz Subotice, kao i nekoliko jakih turnira, među kojima je i pojedinačni šampionat.

– Iskreno, planova nemam – kaže kroz šalu Sedlak. – I dalje sam odan Spartaku, i pored teške finansijske situacije, a i pokušaću malo psihički da se stabilizujem i da smanjim oscilacije u igri. Tokom ove male pauze, malo sam „pokrpio rupe“ u igri, otklonio neke slabosti, ali to nisu mogle biti neke značajnije pripreme, prevashodno zbog praznika.

Kako kaže Sedlak, o reprezentaciji za sada ne razmišlja.

Kada stabilizujem formu, i smanjim oscilacije, verujem da će doći i bolji rezultati, a samim tim i poziv u reprezentaciju. Sada o tome ne mogu da razmišljam, posebno kada ni sam nisam zadovoljan kako igram.

Pleven je za Sedlaka novi početak. Prilika da se mnoge stvari isprave i postave na neko lepše mesto.

 

VUČKOVIĆ PRVI FAVORIT U PLEVENU

Tandem naših velemajstora Sedlak, Vučković, od 11. do 17. januara, u bugarskom gradu Pleven, u jakoj konkurenciji, odlučiće o tituli pojedinačnog prvaka Balkana. Na bergeru sa deset učesnika, Vučković je prvi favorit po rejtingu sa 2.626 poena, dok je Sedlak četvrti nosilac sa 2.576 poena.

Kao kriterijum za finale Balkanskog gran prija, računali su se bodovi sa četiri turnira u toku 2009. godine, i to iz Sarajeva (BiH), Cetinja (Crna Gora), Jašija (Rumunija) i Obrenovca (Srbija), dok je planirani, peti turnir iz Bugarske, izbačen sa liste zbog neispunjenih uslova organizatora.

Prema tim bodovima, na turnir u Plevenu, automatski su se plasirali Nikolov, Gergelji, Draško i Sedlak, koji je ušao na spisak umesto Nikole Đukića, dok je u poslednjem trenutku otkazao i Dragiša Blagojević (Crna Gora), umesto koga će igrati Marko Krivokapić. Preostale učesnike, delegirale su šahovske federacije organizatori ove serije turnira, a kao drugi predstavnik Srbije, u Plevenu će igrati Vučković.

Povezana vest:  BRZO KLIZANJE, Kramer pobedio, osvojio rekordnu šestu svetsku titulu

Finale gran prija, igra se devet kola po Bergerovom sistemu, a nagradni fond je 7.000 evra (prva nagrada 1.500, dok je deseta nagrada 300 evra).

Učesnici: 1. Bojan Vučković (Srbija, 2.626), 2. Konstantin Lupulesku (Rumunija, 2.592), 3. Valentin Jotov (Bugarska, 2.575), 4. Nikola Sedlak (Srbija, 2.563), 5. Boris Čatalbašev (Bugarska, 2.561), 6. Gergelj Andraš Đula Sabo (Rumunija, 2.541),  7. Momčil Nikolov (Bugarska, 2.539), 8. Milan Draško (Crna Gora, 2.537), 9. Dalibor Stojanović (BiH, 2.473), 10. Marko Krivokapić (Crna Gora, 2.422).

 

SVETSKO EKIPNO PRVENSTVO U BURSI (TURSKA)

Zaustavljeni Jermeni

Iako u timu nema svetskog prvaka Ananda, Indija se na svetskom ekipnom prvenstvu u turskom gradu Bursi pokazala kao tvrd orah. Krišnan Sašikiran na prvom stolu pravo je otkrovenje a na svojoj koži, to je osetio i Levon Aronjan.

Upravo zahvaljujući pobedi Sašikirana, Indija nje stigla do 2:2 protiv aktuelnih olimpijskih prvaka…

Seriju neočekivanih rezultata nastavili su američki šahisti trijumfom nad Izraelom, a posebno se istakao Hikaru Nakamura. U jednoj od najlepših partija turnira, Nakamura je savladao kao crni Brisa Geljfanda. Uz pobedu Oniščuka nad Smirinom, ni kiks Hesa protiv Sutovskog nije sprečio reprezentativce SAD da trijumfuju…

Rusi su i protiv Turske nastavili istim tempom, tako da su se na olovini turnira izdvojili zajedno sa Amerikancima na čelu tabele sa po osam meč bodova.

Rezultati 5. kola: Indija – Jermenija 2:2 (Sašikiran – Aronjan 1:0, Harikrišna – Akopjan 0:1, Ganguli – Sargisjan remi, Geta – Petrosjan remi), Rusija – Turska 3,5:0,5 (Jakovenko – Haznaderoglu remi, Morozevič – Erdogdu 1:0, Tomaševski – Jilmaz 1:0, Vitjugv – Esen 1:0), Egipat – Azerbejdžan 1:3 (Adli – Gašimov 1:0, Amin Basem – Radžabov 0:1, Ezat – Mameđarov 0:1, Sarvat  Mamedov 0:1), Izrael – SAD 1,5:2,5 (Geljfand – Nakamura 0:1, Smirin – Oniščuk 0:1, Sutovski – Hes 1:0, Postnji – Robson remi), Brazil – Grčka 1:3 (Veskovi – Kotronjas remi, Leitao – Papajoanu remi, Fier – Banikas 0:1, Miloš – Halkijas 0:1).

Povezana vest:  Jedanaesti „Danube Poker Masters“ turnir u teksas holdemu

 

KRALJEVA INDIJKA

Geljfand – NAKAMURA

1. d4, Sf6, 2. c4, g6, 3. Sc3, Lg7, 4. e4, d6, 5. Sf3, O-O, 6. Le2, e5, 7. O-O, Sc6, 8. d5, Se7, 9. Sd2, Se8, 10. b4, f5, 11. c5, Sf6, 12. f3, f4, 13. Sc4, g5, 14. a4, Sg6, 15. La3, Tf7, 16. b5, dc, 17. Lc5, h5, 18. a5, g4, 19. b6, g3, 20. Kh1, Lf8, 21. d6, ab, 22. Lg1, Sh4, 23. Te1, Sg2, 24. dc…

dijagram nakamura geljfand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…Se1, 25. De1, g2, 26. Kg2, Tg7, 27. Kh1, Lh3, 28. Lf1, Dd3, 29. Se5, Lf1, 30. Df1, Dc3, 31. Tc1, De5, 32. cD, Tc8, 33. Tc8, De6. Beli predaje.

 

RUSIJA          4          0          1          8 (13)

SAD                4          0          1          8 (12,5)

JERMENIJA  3          1          1          7 (12)

INDIJA           3          1          1          7 (11)

AZERBEJDŽAN       3          0          2          6 (11,5)

IZRAEL         3          0          2          6 (11)

GRČKA          2          0          3          4 (10)

BRAZIL         1          0          4          2 (8)

EGIPAT          1          0          4          2 (7)

TURSKA        0          0          5          0 (4)

Parovi 6. kola: Jermenija – Grčka, SAD – Brazil, Azerbejdžan – Izrael, Turska – Egipat, Indija – Rusija.

 

 

SRBI NA MEĐUNARODNOM OPENU U PRAGU

Dražić i Bodiroga 2 iz 2

draza figure1Srpski šahisti Siniša Dražić (2.540) i Predrag Bodiroga (2.420), nastavili su sa pobedama na prestižnom međunarodnom turniru u Pragu.

U drugom kolu, Dražić je savladao Austrijanca Hansa Ganausa (2.282), dok je zrenjaninski intermajstor Bodiroga pobedio lokalnog šahistu Jana Vokuna (2.208).

Posle dva kola, favoriti su počeli da se odvajaju na vrhu, tako da maksimalan učinak za sada ima 20 šahista, među kojima su, pored srpskog tandema još i favoriti po rejtingu Vladimir Malanjuk iz Ukrajine i Rus Konstantin Maslak.

U narednoj rundi, Dražić i Bodiroga igrau kao crni, a protivnici su im za nijansu jači nego u prva dva kola. Dražić igra sa Janom Juptnerom (2.361), FIDE majstorom iz Češke, dok Bodiroga za protivnika ima takođe češkog FIDE majstora Tomasa Dvoraka (2.296).