Najbolje od umetnosti širom sveta

Godina 2010. za sve poklonike umetnosti donosi mnoštvo zanimljivih dešavanja širom svetskih metropola. U izboru časopisa Independent našli su se festivali savremene umetnosti, izložbe i sajmovi. Nađete li se u pravo vreme na pravom mestu,nikako nemojte da ih propuste.

arcoNa samom početku godine španski umetnički festival ARCO održava se u Madridu od 17. do 21. februara. Dvadeset i deveto izdanje festivala kome je cilj pružanje globalne slike savremene umetnosti poseban fokus stavlja na Los Angeles i američke umetnike te na trenutno vodeće umetničke destinacije.

Proleće će obležiti sajam Art Cologne u nemačkom Kelnu, koji je na rasporedu od 21. do 25. aprila. Na ovogodišnjem, 44. sajmu gostovaće 180 galerija, a pored umetničkih klasika 20. veka biće izloženi i radovi okupljeni pod temom „Otvoren prostor i novi savremeni umetnici“.

Povezana vest:  Neoplanta koristi Baader sirovine u proizvodnji mesnih prerađevina

Kanadski festival fotografije Contact koji svake godine namami milione posetilaca održava se tokom celog maja, pod temom „Informacije i transformacije ljudskog ponašanja“. Brojne galerije Toronta biće domaćini izložbi, predavanja i projekcije filmova. 

Za poklonike fotografije tu je i festival PHotoEspaña koji se održava od 9. juna do 25. jula u Madridu. Posebnost ovog festivala je što fotografima širom sveta pruža mogućnost prijave radova koje zatim bira stručni žiri. Sedamdeset odabranih umetnika dobiće priliku da izloži i predstavi svoje radove pred vlasnicima galerija, kustosima i urednicima časopisa.

Art_41_Basel_Logo_JPG_negativeŠvajcarski Art Basel, na rasporedu od 16. do 20. juna u Baselu, donosi radove više od 2.500 umetnika. Tokom četiri dana posetioci će na raznim lokacijama moći da razgledaju sve, od remek-dela starih majstora pa do radova savremenih umetnika.

Povezana vest:  20 godina od prvog uspona čoveka iz Srbije na Everest

Azijski sajam najduže tradicije,Art Taipei održaće se od 20. do 24. avgusta. Tokom godina iskristalisao se kao omiljena destinacija svetskih kolekcionara umetnosti i odlična prilika za otkrivanje mladih azijskih umetnika. Iako detaljni program još nije najavljen, organizatori obećavaju nasadržajniji program dosad, s više od 80 izlagača iz raznih zemalja sveta.

Osnovan 1995,korejski Gwangju Biennale ubrzo je stekao ugled najvećeg azijskog sajma savremene umetnosti. Njegovo osmo izdanje biće otvoreno 5. septembra i trajaće do 10. novembra, na čelu s mladim italjanskim umetnikom Massimilianom Gionijem.

U umetničke poslastice 2010. po odabiru magazina Independent izdvojena je i izložba finalista prestižne nagrade za savremenu umetnost Turner. Finalisti će biti proglašeni u aprilu, a izložba njihovih radova biće otvorena 5. oktobra u galeriji Tate i trajaće do 2.januara 2011. Iako dodela nagrade redovno izaziva šok i polemike oko toga šta je zapravo savremena umetnost, izložba finalista svake godine privlači brojne obožavaoce umetnosti

Povezana vest:  Zašto ljudi toliko žale za zvezdama

Slavni pariški sajam savremene umetnosti FIAC koji se održava od 21. do 24. oktobra i 2010. najavljuje ‘najbolje od savremene umetnosti’. Tokom proteklih godina pokazao se kao odskočna daska za mnoge mlade savremene umetnike. FIAC 2009. okupio je radove 3.500 umetnika u više od 200 galerija. Dela koja sežu od elektroničkih instalacija, videa do skulptura, multimedijalnih radova i konceptualne umetnosti biće izložena u Velikoj palati, vrtovima Tuileries i muzeju Louvre.