Jedan od direktora IDJDigital-a Bojan Musulin učestvovao je na panelu Midema, jednog od najrelevantnijih dogašaja globalne muzičke industrije, koji se održava u Kanu. Musulin je govorio o tome kako muzičke kompanije u današnje vreme evoluiraju u novoj digitalnoj ekonomiji, a posetiocima Midema približio kako funkcionise muzička industrija na Balkanu i Adriatic regiji.

Na panelu koji je organizovao Merlin, globalno telo za licenciranje sadržaja, učestvovala je i Kaori Matsuda (Space Shower Networks, Japan), kao i Yoel Kenan (Africori, South Africa). Panel moderator je bio Wesley A’Harrah (Hyper Orange, US)

Povezana vest:  Plasido Domingo na srpskom poručio:Vidimo se u Beogradu

Kao najveci digitalni distributer sa ovih prostora, koji posluje u okviru United Media, predstavnik IDJDigital  izneo je impresivne detalje o svom poslovanju kao i put kompanije od video produkcije, preko izdavačke kuće do digitalne distribucije, muzickog TV kanala i aplikacije.

Poseban fokus panela su bile digitalne platforme za online slušanje muzike i kako je streaming promenio muzički biznis.

„Iz meseca u mesec primetan je rast konzumacije muzike na platformama kao sto su Spotify, Deezer i Apple Music kao i ulazak ovih platformi na tržista u razvoju kao sto su Balkan, Azija, Juzna Amerika i Afrika. Mesečni rast slusanosti na novim tržistima je i do 25%“

Povezana vest:  Kendrick Lamar predstavlja saundtrek za film "Black Panther" - na kom gostuju The Weeknd, James Blake, SZA i mnogi drugi!

Imajuci u vidu brojne izazove sa kojima su suoceni izdavači i izvodjači muzike, Musulin je naveo cime sve moderne kompanije kao IDJDigital moraju da se bave da bi ostvarile pozitivno poslovanje:

„U trzištima koja se razviju kao sto je naše, morate višestruko da se potrudite u odnosu na recimo američko tržište, koje je vec proslo kroz digitalnu transformaciju. Prilagodjavanje željama i potrebama korisnika, kao i fleksibilnost u biznis modelu i pronalaženje novih poslovnih prilika je imperativno za opstanak u sadašnjem sistemu. Za nas je to značilo razvijanje nekoliko različitih i povezanih biznisa kao sto su produkcija, izdavaštvo i marketing – kako bi sami sebi dali neophodnu vidljivost“, rekao je predstavnik IDJDigital-a u Kanu.

Povezana vest:  Najuspešniji DJ i producent svih vremena Calvin Harris predvodi više od 60 novih izvođača na EXIT festivalu!

IDJDigital je clanica United Media. Midem je jedan od najrelevantnijih dogadjaja globalne muzicke industrije koji okuplja vise hiljada izdavaca, distributera, startapa, music executive licnosti kao i izvodjaca iz svih delova sveta koji se odrzava svake godine u Kanu.