Povodom Svetskog dana meteorologije, koji se obeležava 23. marta, austrijska meteorološka služba ZAMG je pozvala građane da svoja posmatranja prirode zabeleže jednostavno i brzo putem besplatne aplikacije „ZAMG Naturkalender“. Prikupljeni podaci se koriste u različite naučne svrhe.

 

Jedna od primena odnosi se na projekat „PhenObserve“ koji ZAMG realizuje u saradnji sa softverskom kompanijom „Cloudflight Austria“ i istraživačkim institutom „JOANNEUM Research“. Oni rade na razvoju sistema za rano upozoravanje na ekstremne vremenske uslove kao što su mraz i suša za kulturne biljke. Pored podatka prikupljenih od građana projekat se između ostalog oslanja i na podatke evropskih satelita Sentinel koji snimaju Zemlju sa prostornom rezolucijom od deset metara. Projekat traje do oktobra 2021. godine, a finansira ga Austrijsko društvo za unapređenje istraživanja.

Povezana vest:  Keli Ozborn reklamira modnu liniju Madone i njene ćerke

Fenologija proučava uticaj vremenskih prilika na životni ciklus biljaka i životinja. U toj oblasti su izveštavanja građana o procesma kao što su cvetanje, promena boje lišća ili razvoj listova izuzetno značajna. ZAMG od 1928. godine raspolaže fenološkom mernom mrežom sa 100 posmatračkih lokacija, a poslednjih godina proširuje tu mrežu uz pomoć novih tehnologija kao što je aplikacija „ZAMG Naturkalender“. Za tri godine, od kada je aplikacija u upotrebi, zabeležno je više od 70.000 posmatranja.

Povezana vest:  Maca uz tekilu priprema reprizu predstave "Sunce tuđeg neba"

U proleće su informacije o cvetanju voća i razvoju listova u središtu interesovanja. Na Svetski dan meteorologije austrijska meteorloška sužba poziva građane da zabeleže dešavanja u svojoj bašti ili tokom šetnje. Stručnjaci takođe poručuju da će narednih nedelja priroda da „eksplodira“ i da su sve prolećne faze interesantne za posmatranje.

Danas se obeležava osnivanje Svetske meteorološke organizacije 23. marta 1950. godine. ZAMG je osnovana 1851. godine i organizovala je prvi međunarodni kongres meteorologije u Beču 1873. godine.

Povezana vest:  YOUNG CREATIVE CHEVROLET 2011. dodela nagrada

PHOTO: Wiener Stadtgärten/Houdek