Galerija i umetnička rezidencija Hestia, poslednja dva meseca predstavila je multimedijalni projekat umetnika Maksima Bertoa (Maxime Berthou) i Marka Požlepa (Mark Požlep) Hogshead 733, koji do 5. juna publika može videti u galeriji na adresi Topličin venac 14/ 9.

Kroz izložbu o jedinstvenoj jedriličarskoj avanturi, dva umetnika, u subotu, 4. juna  u 18 časova i u nedelju, 5. Juna u 13 časova vode kustoskinje galerije Hestia, Neva Lukić i Lora Milutinović.

Nagrađivani dokumentarac. o ovoj avanturi Soutien de Famille, na zahtev publike biće prikazivan od četvrtka do nedelje u galeriji Hestia u terminima: 12:30, 16:00 i 18:00

Ljubitelji jedrenja i viskija, sigurno će posebno uživati u ovom multimedijalnom projektu koji opisuje plovidbu dva umetnika na starom ribarskom jedrenjaku – Soutien de Famille, iz 1941. godine. Brod je pokuljen sa groblja brodova u Bretanji (Francuska), u jako lošem stanju, restauriran nekoliko meseci, da bi mogao  da posluži umetnicim u njihovoj nemogućoj misiji – da ga prebace iz Bretanje u Škotsku i tu pretvore u burad za viski.

Povezana vest:  Spektakularnim programom Čačak zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture

Važan podatak je da je bilo potrebno da brod bude izrađen od belog francuskog hrasta, od kog su se nekada pravili brodovi, a još uvek se prave burad za viski. Avantura, dakle počinje  u avgustu 2015. godine u Treburdenu (Trebeurden), brodogradilištu u Bretanji.

Posle brojnih nedaća, oluja, kvarova, i pređenih 733 milje, umetnički dvojac je uspešno stigao na odredište nekih mesec dana kasnije, kada je jedrenjak doplovio do ostrva Ajlej (Islay) u Škotskoj gde se nalazi destilerija viskija Banabejn (Bunnahabhain). U filmu saznajemo i kako se prave sama burad za viski, u šta se pretvara na kraju ‘’Soutien de Famille’’

Povezana vest:  Odličan provod u devetoj Noći muzeja!

Cilj umetnika je bio da dožive avanturu plovidbe na jedrenjaku od pomenutog materijala jer je upravo to drvo korišćeno za izgradnju ratnih brodova pre industrijske revolucije i pronalaska parne mašine, a kasnije je bilo upotrebljavano za pravljenje buradi za viski.

Izložba Hogshead 733 nas vodi u tradicionalna vremena koja se smatraju izumrlim u našem tehnokratskom dobu, u vremena ljudske radoznalosti i potrage za novim svetom, ali takođe i u vremena kolonijalizma, pri čemu predstavljene fotografije i kinematografski esej evociraju prizore holandskih morskih pejzaža Zlatnog doba.

Povezana vest:  „Porodična tragedija“ Matijasa Edvardsona u prodaji

Film Soutien de Famille prikazivan na brojnim fimskim festivalima, a osvojio je i različita priznanja i nagrade poput The Best Film Award na Tortona IndieFilm Session u Torinu i u dve kategorije na festivalu Only the Best International Film Awards – Only the Best Indie Feature i Only The Best First Time Director.

Očekujemo vas u galeriji Hestia na Topličinom vencu 14 / 9, sve do nedelje 5.juna. U okviru izložbe moguće je pogledati i dnevnike umetnika sa ove jedinstvene jedriličarske avanture, kao i sam viski, proizveden tada (simbolično 733 flaše)