Najsavremeniji avion Etihad ervejza boing 787-9 „drimlajner“ je danas obavio svoj prvi let iz Abu Dabija za Kinu i sleteo u Šangaj. Avion „drimlajner“ karakterišu nove kabine ekonomske i biznis klase avio-kompanije i ima ukupno 299 sedišta, 28 u biznis klasi i 271 u ekonomskoj, što predstavlja povećanje kapaciteta od 14 procenata na ovoj liniji.

Avion na letu EY862 je iz Abu Dabija poleteo juče u 22:25 i sleteo u Šangaj jutros u 11:10 po lokalnom vremenu. Prvi let (EY867) iz Šangaja će krenuti 3. avgusta u  00:30 i stići u Abu Dabi istog dana u 6:15. U znak obeležavanja prvog leta „drimlajnera“ na ovoj liniji, gosti na letu su dobili svečane sertifikate na kineskom i engleskom jeziku, koji prikazuju toranj Oriental perl, čuvenu znamenitost Šangaja.

Piter Baumgartner, generalni direktor avio-kompanije Etihad ervejz, je ovim povodom izjavio: „Od kada smo pre četiri godine uveli letove između Šangaja i Abu Dabija, iz prve ruke smo iskusili ogroman rast kineskog tržišta odlaznog turizma i doživeli značajnu tražnju kako od poslovnih putnika tako i od turista.“

“Odlukom da na ovu liniju uvedemo avion boing 787 pokazujemo značaj Šangaja i Kine za našu avio-kompaniju. Šangaj je moderna metropola i globalni ekonomski, finansijski, trgovinski i transportni centar, što govori o njegovom značaju u okviru globalne mreže Etihad ervejza i važnosti uvođenja novog aviona.“

Povezana vest:  DIESEL voli Courtney Love

Baumgartner je dodao: „Novi letovi avionom boing 787 će podržati povećanu tražnju za odlaznim turizmom iz Šangaja i okolnih gradova u istočnoj Kini. Dodatni kapacitet će omogućiti da veći broj kineskih poslovnih putnika i turista iskoristi jednostavne konekcije sa samo jednim presedanjem u Abu Dabiju do preko 40 destinacija širom Bliskog istoka, Evrope, Afrike i Južne Amerike.“

Prema podacima Globalne asocijacije za poslovna putovanja, Kina je nedavno prevazišla SAD kao najveće tržište poslovnih putovanja na svetu, gde je ukupna potrošnja na poslovna putovanja u 2015. godini iznosila 291,2 milijarde dolara. Obzirom da je posebno namenjen tržištu dugolinijskih poslovnih putovanja, „drimlajner“ će još više doprineti rastućem ugledu Etihad ervejza u kineskim poslovnim krugovima.

Svetski poznato iskustvo putovanja počinje znatno pre poletanja i traje dugo nakon sletanja. Na primer, usluga šofera je dostupna u 30 gradova na svetu, uključujući i Peking i Šangaj. Na Terminalu 3 Međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju, gosti se kroz poseban prolaz prijavljuju na let i dolaze do posebnog ekskluzivnog salona biznis klase, a novi salon i spa namenjen putnicima prve klase otvoren krajem maja.

Povezana vest:  INUIKII – novitet u ponudi FASHION&FRIENDS

U avionu, studio apartmani u biznis klasi pružaju direktan pristup prolazu, potpuno ravan krevet dužine 204 cm i za 20 odsto više ličnog prostora. Sedišta u studijima u biznis klasi su presvučena „Poltrona Frau“ kožom i opremljena sistemom za masažu i pneumatskom kontrolom koja gostima omogućava da podese čvrstoću sedišta. Svaki studio u biznis klasi je opremljen 18-inčnim ličnim TV ekranom osetljivim na dodir i slušalicama koje anuliraju buku.

Gosti biznis klase mogu da biraju između tri glavna obroka na meniju, uz opciju obedovanja po izboru za one putnike koji žele veću mogućnost izbora jela. Svaki putnik biznis klase takođe dobija poseban neseser, koji je inspirisan gradovima  širom mreže ove avio-kompanije. Putnicima na letu su na raspolaganju poseban menadžer za hranu i piće, multinacionalna kabinska posada i prepoznatljive „leteće dadilje“, koje pomažu roditeljima koji putuju sa malom decom.

Kada je reč o zabavi na letu, flota aviona boing 787 i erbas A380 Etihad ervejza je trenutno opremljena najnovijim Panasonik eX3 sistemima. Gostima je takođe na raspolaganju pristup mobilnoj telefoniji, bežičnom internetu i izbor od sedam satelitskih kanala u živom TV prijemu na brojnim avionima.

Putnicima ekonomske klase, „pametna“ Smart Seat sedišta avio-kompanije pružaju veći komfor jedinstvenim ‘fixed wing’ naslonom za glavu, prilagodljivom lumbalnom podrškom, širinom sedišta od gotovo 50 cm i 11,1-inčnim TV ekranom na svakom sedištu. Letelica je osmišljena tako da pruža optimalne uslove za let na dugolinijskim relacijama, uz mogućnost podešavanja vlažnosti vazduha, dok je vazdušni pritisak u kabini posebno podešen tako da omogući što udobniji let, kao i da putnici stignu na svoje odredište što svežiji i odmorniji.

Povezana vest:  Popust od 20 % na sve Eucerin preparate za zaštitu od sunca

Šangaj je sedma destinacija na svetu do koje Etihad ervejz leti avionom B787-9 „drimlajner“, uz Pert, Brizbejn, Singapur, Vašington, Cirih i Diseldorf. Etihad ervejz je u martu 2012. uveo pet letova nedeljno za Šangaj, koje je obavljao avionom erbas A330-200 konfigurisanim u dve klase. Avio-kompanija u narednih nekoliko godina očekuje isporuku još 62 aviona boing 787 „drimlajner“, koji će činiti okosnicu dugolinijske flote avio-kompanije.

Red letenja na liniji Abu Dabi-Šangaj:

 

Broj leta Mesto polaska Vreme polaska Mesto dolaska Vreme dolaska Frekventnost Avion
EY862 Abu Dabi

(AUH)

22:25 Šangaj

(PVG)

11:10 narednog dana Svakodnevno B787-9
EY867 Šangaj

(PVG)

00:30 Abu Dabi (AUH) 06:15 Svakodnevno B787-9

 

Sva vremena polaska i dolaska su lokalna.