Panel diskusija na temu povećanja zapošljivosti mladih u organizaciji kompanije Nestlé održana je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu sa ciljem podsticanja dijaloga na temu nezaposlenosti, kao i predstavljanja aktivnosti koje javni i privatni sektor preduzimaju po pitanju razvoja veština i povećanja zapošljivosti mladih globalno, kao i u regionu.

Nestlé je krajem 2013. godine pokrenuo „Inicijativu za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina“ (Inicijativa) u okviru koje je do sada na globalnom nivou posao dobilo 18.114, a priliku za obavljanje prakse 10.819 mladih. Podstaknuta uspehom Inicijative, kompanija Nestlé je 2014. godine pokrenula i projekat pod nazivom Savez za mlade sa više od 200 kompanija, a samo neke od njih su Facebook, Google, Metro Group, Nielsen, Publicis Group, Twitter, kako bi zajedno doprinele unapređenju zapošljivosti mladih.

U okviru panela, dosadašnje rezultate, planove za naredni period, kao i izazove na domaćem tržištu rada, predstavili su Jovana Uzelac, direktorka ljudskih resursa za Adriatik region kompanije Nestlé, i predstavnici kompanija partnera – Nikola Milosavljević, operativni direktor kompanije Adecco i Mia Melegi, asistentkinja u sektoru za upravljanje ljudskim resursima kompanije Ernst & Young. Značaj ovakvih inicijativa za studente podvukao je i prodekan za finansije Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović.

Povezana vest:  H&M debituje sa “vidi sada – kupi sada” konceptom na predstavljanju Studio kolekcije za proleće/leto 2017

Koliko su napori privatnog sektora značajni u pružanju podrške državi prilikom rešavanja problema nezaposlenosti i omogućavanju sticanja konkretnog praktičnog iskustva, koje je ključno za pronalaženje posla, istakle su panelistkinje Katarina Manojlović – Nikolić, koordinatorka programa saradnje sa poslodavcima iz Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu i Mirjana Sakić, savetnica za planiranje karijere iz Sektora za podršku zapošljavanju, Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kompanija Nestlé kontinuirano regrutuje mlade ljude direktno iz škola ili sa univerziteta, a osnovni stubovi inicijative koju smo pokrenuli su program praksi, odnosno stručnog usavršavanja za srednjoškolce i studente završnih godina fakulteta, program priprema za posao u vidu radionica za studente, kao i saradnja sa brojnim partnerima u okviru Saveza za mlade. Do sada smo u regionu u prethodne dve godine zaposlili 112 osoba mlađih od 30 godina i omogućili sticanje praktičnog iskustva za njih 139, od čega smo samo u Srbiji zaposlili njih 84 i obezbedili stručno usavršavanje za njih 101. Plan nam je da se ovde ne zaustavimo, već da do 2020. godine u regionu zaposlimo još 80, a obezbedimo stručne prakse za 170 mladih“, istakla je Jovana Uzelac, direktorka ljudskih resursa za Adriatik region kompanije Nestlé.

Povezana vest:  Novi 360* stepeni pokretni strech denim

Važnost ove Inicijative potvrđuje i istraživanje kompanije Nielsen sprovedeno među 1.700 praktikanata iz Evrope koji su učestvovali u njoj, a koje je pokazalo kako 96 procenata njih veruje da će im stečeno iskustvo pomoći u pronalaženju posla nakon studija, dok bi njih 98 odsto preporučilo praksu svojim kolegama.

Od osnivanja do danas, kompanije članice programa Savez za mlade zajedno su obezbedile 115.000 radnih mesta i prilika za praksu za mlade širom Evrope i organizovale 10.000 radionica kojima su pripremale diplomce na razgovore za posao i stupanje na tržište rada, dok će do 2020. godine obezbediti još 230.000 prilika za mlade na teritoriji cele Evrope.

Povezana vest:  Coolinarika fanovi uživali na beogradskom moru

U Adriatik regionu, kompanija u okviru Saveza za mlade sarađuje sa mnogobrojnim kompanijama i obrazovnim institucijama kao što su Bosis, Geneza, Mitsides Point, OMV, Milšped, Ekonomski fakultet, Saobraćajni fakultet, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Ekof Media Group, Rochester institute of technology Zagreb (RIT), Zagreb School of Economy and Management, Alca Zagreb d.o.o, eStudent, Poslovni dnevnik.

Više o Nestlé Inicijativi za zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina možete saznati putem: http://www.nestle.rs/jobs/zapo%C5%A1ljavanje-mladih