Jedan od najpopularnijih modela patika današnjice,  Air Jordan XI, po mnogo čemu je poseban. Reč je o patikama koje su obeležile povratak košarkaške legende, Majkl Džordana u NBA ligu 1995. godine, ali i igrale važnu ulogu u planetarno popularnom filmu „Space Jam“.

Naš talentovani bek, igrač domaće košarkaške reprezentacije, mladi Bogdan Bogdanović, dobio je ekskluzivnu priliku da prvi isproba nove Air Jordan XI patike, i oseti njihovu posebnost.

„Potpuno sam oduševljen svemirskim Džordankama i razumem zašto ih je Majkl odabrao, i sa njima još jednom osvojio vrh svetske košarke. Iako sam u vreme emitovanja filma Space Jam bio zaista mali, veliki sam fan Džordana i animirane ekipe“, rekao je Bogdan.

Povezana vest:  ROSA VODA I MINISTARSTVO ZDRAVLJA OTVARAJU JOŠ 10 ŠKOLA RODITELJSTVA

Pre dve decenije, čuveni Nike dizajner, Tinker Hetfild, imao je viziju da kreira posebne patike, koje će NBA zvezdi omogućiti povratak u svet profesionalne košarke. Patike su morale da budu drugačije, pa je za izradu korišćeno balističko platno, koje je lakše i otpornije od svih do tada proizvedenih modela. U središnji deo đona umetnuta je ploča od karbonskih vlakana, CARBON SPRING PLATE, koja se vidi kroz prozirni ICE outsole, a koja poboljšava kretanje pri brzim promenama pravaca i korak čini stabilnijim.

Povezana vest:  Tetra Pak obeležava proizvedenih 200 milijardi komada ambalaže sa FSC oznakom

Tako je rođen Air Jordan XI, jedan od najpopularnijih modela iz Jordan serija, a i lični favorit dizajnera Tinkera Hetfilda.

Ipak, gore pomenuti film „Space Jam“, najzaslužniji je za globalnu popularnost Jordan modela. Film je snimljen 1996. godine, a glavne uloge igrali su Majkl Džordan i animirani ostatak „Bugs Bunny“ ekipe koji su „svemirski basket“ za odbranu čovečanstva igrali protiv monstruma – vanzemaljaca. Igrajući u Jordan XI patikama, Majkl i ekipa uspeli su da savladaju protivnike, međutim monstrumi ne prihvataju poraz – posle 20 godina, vraćaju se na zemlju noseći upravo ovaj model.

Povezana vest:  Veliki broj trkača iz Srbije sprema se za Ljubljanski maraton

Najnovije Air Jordan XI patike doživeće svetsku premijeru ove subote 10. decembra, kada će u limitiranim količinama, ekskluzivno biti dostupne i u jedinstvenoj Tike prodavnici u regionu.