bicemo prvaci tepih 26022015 039Aplauzi na premijeri filma „Bićemo prvaci sveta“

Igrani film „Bićemo prvaci“ sveta“, o počecima i uspesima jugoslovenske košarke, u režiji Darka Bajića po ideji Zvonimira Šimuneca, prikazan je večeras premijerno u Sava centru.
Mnogobrojna publika pozdravila je burnim aplauzima veliku autorsku i glumačku ekipu, a posebno specijalne goste na svečanoj projekciji – legendarne košarkaše koji su junaci ove filmske sage.
Među njima su bili Bora Stanković, Dragan Kapičcić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Nikola Plećaš.
Posebno emotivan trenutak bio je izlazak na binu Stankovića, jedinog koji je još u životu od prve velike četvorke. Publika je ustala da mu oda priznanje stojećim ovacijama.
Premijeri su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je pomogao realizaciju ovog značajnog projekta, ministar kulture Ivan Tasovac i mnoge druge ličnosti iz političkog i javnog života.
Publici su se poklonili, pored autora, mladi glumci u glavnim ulogama Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić i Marko Janketić, njihove kolege iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i slavni američki glumac Džon Sevidž koji je u ovom filmu igrao jednog od osnivača Svetske košarkaške federacije FIBA Vilijama Džonsa.
Film će od sutra biti na repertoaru svih bioskopa u Srbiji, u distribuciji „Megakoma“.
Po scenariju, koji potpisuju Nebojša Romčević, Goran Svilačić i Gordan Mihić, film obuhvata dramu, istoriju i sport kroz priču dugu četvrt veka – od osnivanja KK „Crvena zvezda“ posle Drugog svetskog rata do osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.
Kako je izjavio Šimunec, glavni motiv bila je „potreba da se napravi film o dobrim, hrabrim ljudima, koji istovremeno nudi spektakl i pozitivnu poruku“.
U fokusu su Nebojša Popović, koji je kao prvi među jednakima pokrenuo košarkaški bum u bivšoj Jugoslaviji, Radomir Šaper – predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, Bora Stanković koji je bio prvi čovek FIBA i Aleksandar Nikolić – tvorac Yu košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.
Producent „Intermedia Network“ poznat je po hit filmovima i seriji o počecima fudbala kod nas „Montevideo“. Novi film je rađen u manjinskoj koprodukciji sa partnerima „Kinorama“ iz Hrvatske i „Perfo“ iz Slovenije i sniman je na lokacijama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.
Producenti su Dejan Petrović i Zvonimir Šimunec.
Direktor fotografije je Milan Tvrdišić, muziku je radio Zoran Kiki Lesandrić, montažu Andrija Zafranović, scenografiju Jelena Sopić, kostim Dragica Laušević, kompjutersku animaciju Nebojša Rogić, dizajn zvuka Velibor Hajduković.

Povezana vest:  Mali otvorio ulice otvoreng Srca u Beogradu i Zemunu

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES

{vsig}BPS_TEPIH{/vsig}