usce_2011_vojska

Vojna vežba povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije (FOTO)

 

Oko 1.000 pripadnika raznih vodova Vojske Srbije (VS) danas je na Ušću u Beogradu izvelo vojnu vežbu podovom, 15. februara, Dana državnosti i Dana Vojske Srbije.

Na vežbi „Ušće 2011“ su učestvovali pripadnici Specijalne brigade, Rečne flotile, Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Vojne policije i jedinica ABHO (atomsko-biološko-hemijska odbrana).

Javnosti su prvi put prikazane tri jedinice za učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama UN: motorizovana pešadijska četa, vod Vojne policije i vod ABHO, čija je priprema počela februara 2010. godine.

Na vežbi su bili profesionalni pripadnici VS, koji su prikazali sposobnost reagovanja u slučaju napada na konvoj UN. U okviru te akcije bili su angažovani helikoteri Gazela i avioni MIG-29.

Povezana vest:  Ice Watch – novi brend na našem tržištu

Pripadnici specijalnih jedinica vojske pokazali su boraličke veštine i obučenost u rukovanju hladnim oružjem.

Na vežbi su padobranci VS prikazali svoju sposobnost iskakanje.

Nakon vojne vežbe građani su na Ušću mogli da vide defile vojne policije i defile vojnih zastava i repliku pukovskih zastava, kao i da razgledaju naoružanje pešadije, oklopnih jedinica i artiljerije, kao i nalet avijacije.

U letačkom delu programu učestvovali su avioni MIG-29, Galebi G-4 i Lasta, kao i helikopteri Gazela, Gama i MI 8.

Načelnik Generalštaba VS, Miloje Miletić izjavio je novinarima da je zadovoljan prikazanim sposobnostima i obučenošću vojske.

Povezana vest:  Uzbudlljiva romantična drama „Koko Šanel i Igor Stravinski“ uz Bambi Notte sa ukusom pomorandže

-Prikazane su jedinice i za učešće u mutlinacionalnim operacijama – rekao je Miletić i izrazio zadovoljstvo što je više hiljada građana posmatralo vežbe, što je, kako je naveo, potrvda njihovog poverenja.

Na kraju vežbe intendanti su posetioce počastili vojnim pasuljom.

Prikazu su prisustvovali predsednik i premijer, Boris Tadić i Mirko Cvetković, kao i ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Dragan Šutanovac i Ivica Dačić.

Nekoliko hiljada građana posmatralo vežbu, dok je bilo više od 100 novinara, snimatelja i fotoreportera.

Po završetku vežbe Miletić je izrazio zadovoljstvo što je u Parku mira i prijateljstva bio prisutan veliki broj građana i istakao da to predstavlja još jedan dokaz poverenja naroda u svoju vojsku.

Povezana vest:  Predstavljena Pal Zileri kolekcija proleće/leto 2010

-Vojska Srbija građanima će se na adekvatan način odužiti – rekao je Miletić i naglasio da je na ovoj, u odnosu na prošlogodišnju vežbu, bilo angažovano znatno više vazduhoplova naših oružanih snaga.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, strani vojni izaslanici, kao i brojni građani.

PHOTO: ataimages.rs

{vsig}USCE_2011{/vsig}