Pesacka ruta Nebeske stolicePromocija letnje sezone na Kopaoniku

Prošli, produženi, vikend sam proveo na Kopaniku usled neverovatne hrabrosti marketinške kompanije Represent Communications da me povedu i MK Mountain Resort-a da me ugoste. Zašto „hrabrosti“? Jer sam ja turista iz pakla. Ja sam onaj ortak što će da ga izbace iz muzeja jer pipa eksponate, iz crkve jer dira relikvije, iz utvrđenja/spomenika jer se zavlači gde ne treba… Doduše, možda je razlog jer me ne poznaju. Ali mislim da su me sada definitivno upoznali.
Povod mog odlaska je promocija letnje sezone na Kopu. Kao što svi znamo, Kopaonik je jedna od naših najlepših planina sa dugogodišnjom tradicijom turističke destinacije. Doduše, mahom zimi. U pokušaju da privuku širi spektar turista, MK Mountain Resort ortaci su napravili raznorazne letnje zezalice. Ono što mene privatno raduje je to što su malo ekstremni sport karaktera.

Rafting Ibrom foto Danko Gojak
Od ponude za sada:
Rafting – Reka Ibar, fina turbulentna vožnja, začinjena skakanjem u brzake kao i plivanje na određenim delovima. Ako se pitate, reka nije toksičnog karaktera, a i da jeste, dobijete toplo ronilačko odelo, šlem, neopran patikice i plutajući prsluk. Sve ovo vas štiti od hladnoće i udara vode. Verujte mi, trebaće Vam. Uz sve ovo ide i tim profesionalaca koji će se potruditi da Vam podigne adrenalin ali i da Vam omogući apsolutnu bezbednost. Vreme trajanja: oko 3h; Distanca: oko 15km. Za gladne ima i lanč paket.
Jahanje – Za razliku od drugih nekih mesta u Srbiji ovde se termin upotrebljava u pravu svrhu – jahanje konja. Kako nisam ovo iskusio iz prvog lica mogu Vam samo preneti tuđa iskustva u vidu opšteg oduševljenja. Aktivnost se sastoji od jahanja po okolini Kopaonika uz pratnju trenera. Iskusni jahači mogu jahati samostalno. Vreme trajanja: oko 45 minuta (obuhvata obuku i terensko jahanje).
Šetnje – odličan izbor da malo mrdnete od kompleksa hotela, ali ne previše daleko. Izbor (preuzeto iz pres materijala, blago revidirano):

Pešačka ruta Nebeske stolice

Tura započinje vožnjom žičarom do Pančićevog vrha. Za one koji se nikada nisu vozili žičarom prvi put je zastrašujuće. Drugi je ok. Da sam se vozio i treći verovatno bih pokušao da skočim na noseći stub. Jer sam pokušao da dohvatim šišarku. Nakon izlaska sa žičare, ide se niz stazu Duboka 1 crna do Krčmarskog puta, a zatim Krčmarskim putem do Nebeskih stolica. Povratak može da bude istim putem ili Krčmarskim putem do Konaka preko Pajinog Presla.
Arheološki lokalitet Nebeske stolice nalazi se na nadmorskoj visini od 1800 metara, neposredno ispod Pančićevog vrha koji je najviša geografska tačka planine Kopaonik. Po predanju, posvećeno je svetom Prokopiju, zaštitniku rudara. Na ovom lokalitetu nađena je stara hrišćanska bazilika iz V ili VI veka, specifične osnove, u čijoj unutrašnjosti se nalazi ranohrišćanski mozaik. Ukupna dužina pešačke staze: oko 3.5km
Vrsta pešačke ture: turističko-rekreativna staza
Trajanje pešačke ture: oko tri sati hoda
Stepen težine pešačke staze: srednje teška staza (imajte na umu da ako inače ne šetate ovo može biti iscrpljujuće. Za one sa malo boljom kondicijom, ova staza je laća).
Pešačka tura – vodopad Jelovarnik
Pešačka tura – vodopad Jelovarnik je za ljubitelje dužih i zahtevnijih šetnji, po različitoj vrsti terena. Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen. Visok je 75 metara i dosta je atraktivan u svom orkuženju. Vodopad je kaskadnog tipa. Voda je bistra, hladna, svetlozelena i svetloplava. Formira se na Zaplaninskoj reci koja izvire u podnožju Nebeskih stolica.
Ukupna dužina pešačke staze: oko 4km
Vrsta pešačke ture: turističko-rekreativna staza
Trajanje pešačke ture: oko sedam sati hoda
Stepen težine pešačke staze: srednje teška staza (lična ocena staze je – ‘nako).
Kvad (CanAM ATV) – vožnja terenskim četvorotočkaškim motorom off-road. U sat zezanja uključena je obuka na poligonu i vožnja po stazama prepunih izazova. Kada kažem „stazama“ mislim gudurama. Dva čoveka po vozilu, 4 do 5 ATV-a u grupi (dakle do 10 osoba). Obavezno probati, mega-neo-zio-turbo je zabavno.
Mountain Bike, downhill – (preuzeto iz pres materijala) Vožnja biciklima po stazama „Bike parka“ može zadovoljiti osobe sa manje kondicije kao i one mnogo zahtevnije. Staze za spust, dužine 5 km, izgrađene su po standardima Evropske Unije i Kanade i predstavljaju veliki izazov za sve koji vole ovakvu vrstu biciklizma. Bike park čine 3 staze: laka (KGB), srednje zahtevna (Struga) i zahtevna (Mordor). Prva staza je posebno napravljena za početnike i decu, dok su druge dve staze samo za iskusne vozače.
Širina staza varira od 60 do 120 cm, a na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke. U dolini sportova, postavljen je biciklistički poligon.
Biciklizam nisam probao, iako sam želeo, jer svaki put kada sam seo na bicikl nije se dobro završilo po isti.
Planinski biciklizam – Cross Country staze (preuzeto iz pres materijala)
Staze prolaze kroz najlepše ambijente Nacionalnog parka Kopaonik. Smenjivanje pašnjaka, tresava, rečica i potoka, garantuje nezaboravan doživljaj svakome ko se odluči da na ovaj način savlada sebe i Kopaonik.
U turističkom centru (na samom polazu žičare Pančićev vrh) moguće je rentirati bicikle, a prevoz do Pančićevog vrha omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala.
Rute za cross country:
Suvo rudište – Ruta kreće od polaza žičare Pančićev vrh, kreće se ka rudniku Suva ruda, stazom Sunčana dolina, pored tehničke baze, staze Malo jezero i Krst do Doline sportova – dužina rute je 3,3 km, tip: makadam/asfaltni put/zemljani put, težina rute je 2/5
Pančićev vrh – Ruta kreće od izlaza žičare Pančićev vrh, preko staze 4/6/4, Pajinog presla, staze Mašinac do Doline sportova – dužina rute 2,2 km, tip rute: zatravljeni put/makadam/zemljani put, težina rute je: 4/5
Pogledati poslednji pasus prethodne stavke.
Paraglajding – Verovatno najpribližnije letenju za prosečnog čoveka ili opšte izbezumljenje za prosečnog turistu. Let se odvija u tandemu (instruktor+putnik po glajderu) i traje od 10 do 15 minuta. Imajte na umu da paraglajdiranje veoma zavisi od vremenskih uslova. Ako se navučete nemojte probati sami kod kuće da skačete s prozora ogrnuti čaršavom koji glumi padobran. S kreveta je sasvim ok. Nije za ljude sa paničnim strahom od visine.
Alpinizam – Budite tatin mali specijalac. Ili Silvester Stalone u „Alpinisti“.
Spustite se niz uže slobodnim padom uz pomoć kotura koji klizi po istom . Dok je tlo pod vama nedokučivo, osetićete strujanje vazduha i lepotu snažnog sjedinjavanja sa prirodom (ZIP WIRE). Budite Erol Flin u svakom filmu.
Testirajte izdržljivost sopstvenog tela i uma, pređite preko alternativnog mosta od užeta (ROPE BRIDGE). U prevodu: gorepomenuti Silvester Stalone u „Alpinisti“.
Penjite se uz stenu uz asistenciju instruktora i posmatrajte predele izvanredne lepote koji vas okružuju (VIA FERRATA). U prevodu: blago sucidalni ali apsolutno bezbedni.
Spustite se niz uže i doživite nezaboravno iskustvo (ABSAIL). U prevodu: budite SWAT-ovac.
Streličarstvo – luk i strela. Budite Viljem Tel ili Robin Hud ili Green Arrow. Kurs se sastoji od obuke i vežbe u gađanju tradicionalnim turskim drvenim lukom u metu (nije pokretna). Ako se navučete, nemojte gađati komšije s prozora. Ali jabuke su sasvim ok meta. Ne na komšijskoj glavi.
Kanjoning – Avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone, koji se nalaze u podnožju planina u fascinantnoj i netaknutoj prirodi savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, kaskada i još koječega. Tom prilikom koriste se različite veštine i tehnike kao što su otpenjavanje, penjanje, spuštanje niz uže, pešačenje po eksponiranom terenu ili vodenom toku, provlačenje kroz uske procepe, skakanje u vodu i plivanje. Tirkizno zelena voda, neverovatni vodopadi, uski hodnici, vertikalne litice, različiti oblici kamenih figura i skulptura zidova koje je oblikovala voda godinama, raznolikost biljnog a i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim.
Kanjon Barske reke nalazi se na Ravnom Kopaoniku na visini oko 900m nadmorske visine. Visina najvećeg vodopada je preko 50m, polukružnog i kaskadnog oblika. U blizini ovog kanjona nalazi se i Semeteško jezero sa jedinstvenim plutajućim ostrvima.
Ovo je čista i neprskana pobeda. Ali imajte na umu da je veoma fizički zahtevno, stoga nije za lako umorljive.
A za one sa slabim živcima kao i one sa istim od čelika ali koji žele da malo uteknu, spa & wellness je uvek tu da vas opusti i relaksira, sa dve saune, turskim kupatilom spoljnim i unutrašnjim bazenom. Kako nisam kvalifikovan da pišem o ovoj temi, prepustiću to svojim kolegama sa http://www.wellness-spa.rs/
Ima tu i neka sportska sala i teretana, ali ko će još i time da se bavi!

Povezana vest:  TELENOR OBELEŽIO ŠEST GODINA POSLOVANJA U SRBIJI