bosifest2014Peti BOSI fest u junu u Domu omladine

Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom (BOSI fest) biće održan peti put od 2. do 4. juna u Domu omladine, najavio je danas organizator „Hendi centar Koloseum“.
Ovogodišnji slogan je „Moć vizuelne komunikacije“, a direktor je i dalje Darko Ivić.
Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela. Prikazuje filmove koji se bave životom osoba sa invaliditetom ili su autori filmova osobe sa invaliditetom.
Ove godine na konkurs je stigao rekordan broj – više od 100 filmova iz svih krajeva sveta. Selektor je mlada rediteljka Jelena Gavrilović, dobitnica više domaćih i međunarodnih nagrada.
U žiriju će biti Miloš Paramentić, dugodišnji direktor Direkcije Festa, Sandra Perović, novinarka RTS-a i glumica Lena Bogdanović. Oni će dodeliti Gran pri i nagrade za najbolji scenario i režiju.
Organizatori ističu da ovo nije festival za osobe sa invaliditetom već festival od osoba sa invaliditetom za sve ljubitelje filma. Kroz projekcije na BOSI festu publika može da se upozna sa drugačijim kulturama, običajima, društvenim okolnostima i najrazličitijim životnim pričama.
Festival doprinosi uključivanju osoba sa invaliditetom u kreativnu stvarnost našeg društva zbog umetničkih i drugih potencijala koje ove osobe poseduju, a takođe podstiče primenu dobrih inostranih primera u oblasti inkluzije.

Povezana vest:  Džejms Kameron dobio zvezdu na Stazi slavnih