Spanskimetar 2014Večeras počinje filmska revija „Španski metar“

Kulturni centar Beograda i Institut Servantes priredili su sedmu reviju španskog filma pod nazivom „Španski metar“, koja počinje večeras u Dvorani Kulturnog centra.
Na otvaranju revije publika će imati prilike da pogleda dva filma. Prvi je spektakl čuvenog reditelja Aleksa de la Iglesije „Veštičarke i bičarke“ koji je na poslednjoj dodeli nacionalnih filmskih nagrada „Goja“ osvojio osam nagrada, najviše u tehničkim kategorijama.
Dvojica muškaraca koji su ostali bez posla, posle izvršene pljačke, beže od policije i bivše žene jednog od njih. Tako stižu do mračnih šuma Navare gde upadaju u kandže plemena žena-veštica koje se hrane ljudskim mesom, navodi se u najavi ovog filma u žanru horora, fantazije i komedije.
Sledi film „Život je lak dok žmuriš“ reditelja Davida Truebe. To je film sa najviše nominacija za nagradu Goja, između ostalih u kategoriji za najbolji film, a naziv je dobio po stihu pesme „Strawberry Fields Forever“ čuvenog sastava „The Beatles“.
Radnja se događa u Španiji 1966. godine. Antonio je profesor engleskog jezika koji na časovima koristi pesme Bitlsa. Kada sazna da će povodom snimanja filma Džon Lenon posetiti Almeriju, odlučuje da ode tamo i da ga upozna. Usput upoznaje Huana, šesnaestogodišnjeg mladića koji je pobegao od kuće, i Belen, dvadesetjednogodišnju devojku koja, kako mu se čini takođe beži od nečega.
Do 28. maja biće prikazano ukupno deset filmova savremene španske produkcije.
Početak revije bio je planiran za 22. maj, ali je odložen zbog nacionalne žalosti. Već kupljene karte za projekcije čiji je termin promenjen mogu se vratiti ili zameniti za neku drugu projekciju.

Povezana vest:  Omaž Branku Vučićeviću počinje u četvrtak 27. novembra u Muzeju kinoteke