The Owners 4 Festival evropskog filma Palić i u Beogradu

U ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić imaće priliku da uživaju i Beograđani jer će u bioskopu „Fontana“ biti predstavljen interesantan izbor filmova sa ovogodišnjeg Festivala.
Zahvaljujući Bioskopu „Fontana“ i producentskoj kući „Art & Popcorn“, deset filmova iz pet programa biće prikazano u Bioskopu „Fontana“ od 20. do 24. jula.
Imaćete priliku da pogledate ostvarenje „Čudna šuma“, novi film palićkog reditelja Sabolča Tolnaija (Szabolcs Tolnai), snažnu dramu koja govori mađarskoj porodici sa severa Srbije čiji sin beži iz centra za lečenje od narkomanije. Film „Čudna šuma“ će biti prikazan u okviru glavnog Takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić. Iz programa Paralele i sudari dolazi kazahstanski film „Vlasnici“ (Adilkhan Yerzhanov), koji nam približava večnu priču o nepotizmu, korupciji i nemaštini u poetskom vestern maniru sa istočnjačkim šmekom. U istoj selekciji estonski beskompromisni autor Veiko Ounpu (Veiko Ounpuu) se predstavlja filmom „Free Range“ o sukobu mladog umetnika sa savremenim svetom u potrazi za mitskom i neokaljanom slobodom. U vrtlog borbe za nezavisnost Gruzije devedesetih godina prošlog veka nas uvodi film „Brat“ Teone Mgvdeladze i Tijerija Grenadea (Thierry Grenade i Téona Mghvdeladze-Grenade), koji se bavi svakodnevnim životom građana Tbilisija i opštim padom morala i vrednosnog sistema (biće na Festivalu prikazan u dve selekcije: Paralele i sudari i Novi gruzijski film). U duhu Hičkokove „Vrtoglavice“ tursku kinematografiju u programu Paralele i sudari predstavlja film „Ja nisam on“ Tajfuna Pirsemoglua (Tayfun Pirselimoglu) čiji vas scenario drži budnim i zbunjenim od početka do kraja.
Pored ostvarenja „Brat“ u bioskopu Fontana će iz selekcije Novi gruzijski film biti prikazani i filmovi: „Samo se smej“ i „Nabor na mom ćebetu“, dok će program Mladi duh Evrope predstaviti ostvarenja „Story Of My Death“ (Albert Serra) i „Mouton“ (Gilles Deroo, Marianne Pistone). Iz selekcije Novi mađarski film biće prikazano ostvarenje „Nebeska smena“ (Márk Bodzsár).

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Program Festivala evropskog filma Palić u bioskopu Fontana:

NEDELJA 20.jul
19:00 – FREE RANGE- BALADA O PRIHVATANJU SVETA
21:00 – BRAT

PONEDELJAK 21.jul
19:00 – NEBESKA SMENA
21:00 – VLASNICI

UTORAK 22.jul
19:00 – SAMO SE SMEJ
21:00 – STORY OF MY DEATH

SREDA 23.jul
19:00 – NABOR NA MOM ĆEBETU
21:00 – JA NISAM ON

Povezana vest:  Redatelj Goran Marković ovogodišnji je Maverick motovunskog festivala

ČETVRTAK 24.jul
19:00 – MOUTON
21:00 – ČUDNA ŠUMA

Klimatizovana sala Bioskopa „Fontana“ i sjajni filmovi sa Palića biće pravo osveženje za sve ljubitelje filma iz Beograda, koji neće biti u mogućnosti da dođu do Palića.
Ovogodišnji, 21. Festival evropskog filma Palić, održaće se od 19. do 25. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.
Festivalski program ove godine činiće selekcije: Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.
Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Povezana vest:  Vesli Snajps počinje izdržavanje zatvorska kazna