vigo mortensen

Vigo Mortensen o svom novom filmu „Daleko od ljudi“

Američki glumac Vigo Mortensen, nominovan za Oskara za ulogu u filmu „Zakletva“ Dejvida Kronenberga, igra u novom ostvarenju „Daleko od ljudi“, prikazanom na filmskom festivalu u Veneciji, koji govori o francusko-alžirskom sukobu.
-Tokom rata, svako ubistvo traži novo ubistvo – rekao je Mortensen za NIN i dodao da taj film kaže da drugu osobu moraš da sagledaš isključivo kao ljudsko biće, a ne kao Arapina ili Francuza. 
-To su samo dva lika u divnom pejzažu. Oni su prinuđeni da sarađuju i uče jedan od drugog. U životu ćemo se svi razboleti ili umreti, tako da ne možeš zauvek da pobegneš od nasilja i patnje. Desiće se to i tebi. Desiće se i onima oko tebe – objašnjava poznati glumac. 
Njegov lik u ovom filmu je video dovoljno nasilja i rata, te želi da se udalji od toga, da živi jednostavno i da radi nešto pozitivno, da uči decu pisanju i čitanju, pa ih uči francusku geografiju i podučava francuski jezik, jer je to ono što on zna, a to nosi posledice. 
-On bi želeo da se udalji od konflikta i patnje, ali onda mu dođe lik Alžirca Mohameda. I šta će sad? Od smrti se ne može pobeći, jer se ne može pobeći ni od života – zaključuje Mortensen.

Povezana vest:  Rosario Doson u novom filmu Denija Bojla