roman_polanski3Podrška kanskih reditelja Romanu Polanskom

 

Više reditelja, čija se ostvarenja nalaze u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu, potpisaće danas peticu podrške kolegi Romanu Polanskom, koji u pritvoru u Švajcarskoj čeka ishod zateva za izručenje SAD.

Kako prenose francuski mediji, oni će danas potpisati peticiju podrške Polanskom, dobitniku kanske Zlatne palme 2005. godine za film „Pijanista“.

Povezana vest:  "Spasavanje g. Benksa" u bioskopima od četvrtka

Peticija će se večeras naći na internet sajtu francuskog filozofa Bernara Anrija Levija „La regle du jeu“. Na tom istom sajtu je početkom maja objavljeno i otvoreno pismo Polanskog švajcarskom pravosuđu naslovljeno „Ne mogu više da ćutim“.

Rediteljeva odbrana juče je doživela nov udarac, pošto je sud u Los Anđelesu odbacio molbu njegovih advokata da se objavi dokaz koji bi, po njima, mogao da osujeti njegovo izručenje u SAD.

Povezana vest:    Želimiru Žilniku, Vesni Pećanac i Bojanu Bazeliju uručene nagrade za životno delo na otvaranju 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala

Polanski (76), koji se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj vili u Gštadu u Švajcarskoj, bori se protiv zahteva američkih sudskih vlasti za izručenje zbog seksulanog odnosa koji je imao sa maloletnicom 1977. godine.

Protiv njega je još tada bio pokrenut sudski postupak, ali je on pobegao iz SAD pre izricanja presude i više nikada nije kročio na američko tle. Na osnovu međunarodne poternice, Polanski je uhapšen krajem septembra prošle godine u Švajcarskoj, gde je trebao da primi filmsku nagradu na jednom festivalu.

Povezana vest:  Arnold Švarceneger i Džejms Kameron vraćaju na platno Terminatora!

Krajem aprila kalifornijski sud je odbio da mu sudi u odsustvu. Polanski od tada čeka ishod zahteva za izručenje.