i already am dane komljenFilm studenta FDU Daneta Komljena na festivalu u Kanu

 

Kratki igrani film mladog srpskog reditelja Daneta Komljena „Ja već jesam sve ono što želim da imam“, učestvovaće u takmičarskoj selekciji Sinefondasion (Cinefondation) u okviru Kanskog festivala, koji se svečano otvara večeras.

Taj program je posvećen otkrivanju novih talenata. Komljenov ispitni film sa treće godine režije u klasi Slobodana Šijana, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, uvršten je u selekciju od svega 13 filmova, odabranih među 1.500 prijavljenih radova iz celog sveta.

Povezana vest:  Metju Mekonahi i Idris Elba ovoga leta u dugoočekivanom spektaklu MRAČNA KULA

U kanski program „Atelje“ ove godine pozvan je poznati srpski reditelj i producent Srdan Golubović. On će na scenarističkim sesijama pred svetskim producentima predstaviti svoj novi projekat „Krugovi“.

Za „Atelje“ je odabrano 15 naslova iz celog sveta, a cilj je da se sufinansiranjem pomogne autorima u završavanju njihovih projekata i da im se omoguće neposredni kontakti sa profesionalcima iz filmske industrije.

Povezana vest:  Reditelj filma Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Predrag Ličina, održao Master class u EU info centru

Na kanskom Marketu, najvažnijoj filmskoj „pijaci“ na svetu, premijerno će biti predstavljen dugometražni igrani film reditelja i scenariste Janka Baljka „Plavi voz“ (čija se premijera u Beogradu planira za 25. maj).

Filmski centar Srbije (FCS) predstaviće celokupnu domaću produkciju iz proteklih godinu dana i to u Regionalnom paviljonu jugoistočne Evrope, zajedno sa kolegama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Makedonije i Slovenije.

Povezana vest:  Film "Pored mene" dobija svoj mjuzikl, a uskoro i nastavak!

Regionalni paviljon organizuje se u Kanu prvi put, a zamišljen je kao zajednički prostor na kojem će moći da se okupe filmski stvaraoci iz ovih zemalja, prisutni na festivalu, da se sretnu sa kolegama, organizuju sastanke i nađu prostor za svoje projekte.