Travelator ekipa filmaPremijera filma Dušana Milića „Travelator“ 19. novembra

Igrani film reditelja i scenariste Dušana Milića „Travelator“ biće premijerno prikazan 19. novembra u bioskopu „Sinepleks“ na Ušću.
Film koji veoma efektno prepliće virtuelnu i realnu stvarnost imao je svetsku premijeru u septembru na festivalu u Montrealu, gde je osvojio nagradu za inovacije, a danas je dobio vrlo dobre ocene na novinarskoj projekciji u Beogradu kako zbog originalnog stila tako i zbog angažovanog, pa i potresnog sadržaja.
Glavni junak je tinejdžer sa nadimkom Slovenac, izbeglica koji živi u baraci sa bolesnom majkom, beg od sivila i beznađa traži u video igricama tipa „pucačina“, a zarađuje za život kao plaćeni ubica.
Izvesne „patriote“ šalju ga u Las Vegas da eleminiše zaštićenog svedoka saradnika, pripadnika srpske mafije. U „gradu greha“ mladić upoznaje raskoš i poroke, dok sa ekrana, ali i uživo na ulicama proroci predskazuju sudnji dan.
Slovenca igra Nikola Rakočević, koji je sjajno obavio izuzetno težak zadatak – sa mnogo krupnih planova, a gotovo bez teksta.
Milić je ocenio da je mladi glumac uspeo u „nemogućoj misiji“, jer u čitavom filmu igra stanje, a ne radnju. „Govorili su nam na akademiji da to ne tražimo od glumca, ali ja sam verovao da Nikola to može da iznese i on zaista drži pažnju na ekranu“, izjavio je reditelj na konferenciji posle novinarske projekcije.
Cela produkcija trajala je čak pet godina. Film je sniman na lokacijama u Beogradu i Las Vegasu od 2009. do 2012. Zatim su rađeni postprodukcija, specijalni efekti i originalna video igrica, jer nije bilo para da se kupi neka licencirana igrica.
Dozvola za snimanje kamerom na ulicama Las Vegasa takođe se teško dobija, pa je direktor fotografije Petar Popović slikao fotoaparatom koji ima i video.
U konačnom ishodu to se ne primećuje i film deluje kao visoka produkcija originalnog stila.
Za atmosferu je veoma zaslužna muzika Aleksandra Ranđelovića, spoj elektronskih i klasičnih instrumenata (violine) i hora.
Ogroman posao montaže prizora iz realnog i virtuelnog života obavili su Milena Predić i Lazar Predojev.
Epizodne uloge igraju Boris Isaković, Ketania Henderson, Đorđe Đoković, Branka Šelić, Slavko Labović, Milan Jovanović Strongmen, Džek Dimić…
Producenti filma su Snežana Penev i Goran Šušljik.
Uz vizuelnu atraktivnost, „Travelator“ (pokretna traka) istovremeno nudi tešku sliku naše stvarnosti, kao u nekom od filmova „crnog talasa“.
Milić je izjavio da mu je Živojin Pavlović omiljeni reditelj, tako da je tu veza sa crnim talasom, naravno u stilu koji je primeren 21. veku, dodavši da je bio poražen kada je prvi put otišao u izbegličko naselje u Krnjači.
„Kada sam video tragediju tih ljudi, u kakvoj bedi i beznađu žive, pomislio sam ima li uopšte smisla bilo šta što ja radim. Onda sam menjao scenario, da bih jasno pokazao odakle je taj mladi čovek, junak mog filma. Sebe smatram patriotom, ali sam morao da kažem neke ružne stvari“, kazao je on.
Rakočević je izjavio da je danas prvi put video film u celini i da je pozitivno iznenađen.
„Dopao mi se. Gledao sam ga sa distance, snimali smo davno i dosta toga sam zaboravio, sada mi je bilo gotovo kao da ne gledam sebe. Posle ovog, uradio sam još tri filma i četiri pozorišne predstave. Što se tiče igranja stanja, a ne radnje, 40 posto filma je moja podsvest, nema glume“, rekao je on.

Povezana vest:  "Stado" za manje od dva meseca broji preko 200.000 gledalaca