beogradPromocija Srbije kao filmske destinacije u Kanu i Santa Monici

 

Posle niza uspešnih događaja u zemlji i inostranstvu koji su potvrdili ozbiljnost namere da Srbija postane najprimamljivija destinacija za pružanje produkcijskog servisa u regionu i Evropi, Srpska filmska asocijacija (www.filminserbia.com) se uz podršku USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, po drugi put predstavila na sajmu lokacija u Santa Monici, koji već 25 godina organizuje Međunarodna asocijacija filmskih komisija (AFCI) (Association of Film Commissioners International). Srpska filmska asocijacija je zvanični član AFCI-a od februara ove godine. Nakon Santa Monike, Srpska filmska asocijacija će učestvovati i na marketu “Marche du Film” i “Producentskoj mreži” u Kanu od 12. do 21. maja.

Povezana vest:  Tilva Roš tokom aprila u SAD, Argentini, Holandiji i Austriji

U paviljonu Civic Auditoriuma u Santa Monici, neposredna konkurencija Srbiji su bili Jordan u kome je snimljen Hurt Locker (Katanac za bol) i Maroko u kome je upravo završeno snimanje drugog nastavka Seks i grad 2, što pokazuje ambicije zemalja bez obzira na veličinu domaće kinematografije. Zanimljivo je i to da su iz našeg regiona bile prisutne Češka, Mađarska i po prvi put Hrvatska, koju je predstavljala jedna producentska kuća, dok su Rumunija i Bugarska izostale.

Pored predstavljanja na sajmu, Srpska filmska asocijacija je organizovala i sastanake sa producentima iz nezavisnih producentskih kuća, ali i velikih filmskih studija poput Univerzala, Fox, CBS, Walden Media, Columbia, Dream Works.

Povezana vest:  "Argo", "Hipnotizer" i "Ralf" od sutra u bioskopima

Srpska filmska asocijacija nastoji da obezbedi jasnu i pozitivnu poruku o filmskom sektoru u Srbiji kako bi podstakla internacionalnu produkciju u našoj zemlji . “Primetan je rast interesovanja za Srbiju kao novu destinaciju za takozvano autsorsovanje filmskih projekata. Za proteklih godinu dana imali smo skautinge, tj. producente u potrazi za lokacijama za projekte ukupne vrednosti preko 360 miliona dolara. Dobar glas onih koji su već radili u Srbiji se širi, naročito zahvaljujući visoko kvalitetnom projektu „Koriolan“ o kome je pisano u preko 250 članaka u svetskim medijima, ali ima još mnogo toga što treba uraditi kako bismo se u potpunosti izgradili kao filmska i TV destinacija. S nestrpljenjem se očekuje da i naša Vlada uvede najavljene podsticajne mere za privlačenje stranih filmskih i TV produkcija u Srbiju čime bi se uposlilo preko 4.000 domaćih filmskih radnika i još hiljade onih koji rade u drugim granama privrede, a koje daju podršku produkcijama poput ugostiteljstva, drvne i tekstilne inudstrije, transporta itd.” – objasnjava Ana Ilić, izvršni direktor Srpske Filmske Asocijacije.

Povezana vest:  Žerar Depardje kažnjen zbog vožnje u pijanom stanju