Knight of Cups film posterKompozicije Arsenija Jovanovića u Malikovom filmu na Berlinalu

Film američkog reditelja Terensa Malika „Knight of Cups“, koji učestvuje u trci za Zlatnog medveda na 65. Berlinalu, sadrži muziku kompozitora i reditelja iz Srbije Arsenija Jovanovića, objavljeno je na portalu za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.
Jovanović je sa Malikom sarađivao na još nekoliko filmova u protekle dve decenije. U novom ostvarenju zastupljeno je šest njegovih kompozicija.
To su: Farewel Lament of an Old Family Fridge Before It Sank Into The Sea, Sogno di un automobile, In Search of Galiola, Prophecy of the Village Kremna, Searching for a Serene Sphere i Approaching.
Saradnja Jovanovića i Malika započela je filmom „Tanka crvena linija“ (1998.), u kojem je zastupljena kompozicija „Prophecy of the Village Kremna“ (Kremansko proročanstvo). Nastavljena je u filmu „Ka čudu“, koji je premijerno prikazan 2012. na festivalu u Veneciji.
Potom su se četiri Jovanovićeve kompozicije našle u Malikovom filmu „Drvo života“ koji je 2011. dobio Zlatnu palmu u Kanu.
Inače, Jovanovićeva kompozicija „Sogno di un automobile“ (San jednog automobila) nagrađena je 2013. na Njujorškom međunarodnom festivalu radio programa, a nastala je na osnovu snimaka iz tunela Dubovica na Hvaru i obližnjem selu, koje je pretvorio u muzičku strukturu.
Jovanović je prihvatio poziv da ove godine bude u žiriju tog festivala na kojem je nagrađen Bronzanim trofejem i 2014. za kompoziciju „Midsummer Night’s Dream in Tunnel Dubovica on Island of Hvar“.

Povezana vest:  Film Montevideo, Bog te video na festivalu u Moskvi