indijski zacin-na francuski nacinHelen Miren: u kraljevskoj porodici su „vanzemaljci“
 
Britanska glumica Helen Miren, koja u novom pozorišnom komadu reprizira ulogu kraljice Elizabete II, uporedila je članove kraljevske porodice sa vanzemaljcima.
Glumica, koja je 2013. osvojila Oskara za ulogu britanske suverenke u filmu „Kraljica“, izjavila je da monarhija živi u svetu kakvog običan svet „ne možemo ni da pojmi“.
-Nikada ne čekaju u redu za bilo koju stvar. Nikada. Svaki put kada kroče na ulicu, saobraćaj se zaustavlja. To je svet kakav ne možemo ni da zamislimo. Oni su na neki način vanzemaljci – kazala je u intervjuu za Njujork tajm Miren, koja trenutno na Brodveju glumi Elizabetu II u predstavi „The Audience“.
„Ali i pored toga oni su ista nesavršena, nesigurna, osetljiva, komplikovana ljudska bića kao i mi“, dodala je ona.
U komadu „The Audience“, 69-godišnja glumica igra kraljicu u razgovoru sa 12 političara koji su se smenjivali na čelu britanske vlade od njenog dolaska na tron.
U intervjuu Miren je sebe opisala kao „kraljinistu“ (queenist) koju muče neka „krupna pitanja“ u vezi svrsishodnosti monarhije.
Ona smatra da javnost ima pogrešno viđenje kraljice.
-Mislim da ljudi ne shvataju zašto se ona ne smeši stalno. Ali ona nije filmska zvezda, ona je kraljica. Ona nije tu da se smeši, već da bude dostojanstvena. Da bude poput ikone, da ima kontrolu nad sobom, a ne da šarmira – objasnila je Miren.
-Na kraju krajeva, to mi se više dopada od nekog ko se stalno smeši, a potajno pati od bulimije – zaključila je ona.
Povezana vest:  Trijumf filmova Descendants i Artist na dodeli 69. Zlatnog globusa