Za-kralja-i-otadzbinuPremijera filma Radoša Bajića „Za kralja i otažbinu“
 
Igrani film „Za kralja i otažbinu“ reditelja i scenariste Radoša Bajića biće premijerno prikazan sutra u Sava centru, a nakon toga u bioskopima širom Srbije.
Producenti su „Kontrast studios“ i RTS, koji su zajedno radili televizijsku seriju „Ravna Gora“.
Kako je najavio „Kontrast studios“, film je svojevrsna apoteoza patriotizmu, slobodi, rodoljublju i odanosti, a posvećen je stotinama hiljada oficira, pripadnika i simpatizera Ravnogorskog pokreta koji su posle Drugog svetskog rata, usled represije nove komunističke vlasti, bili prinuđeni da trajno napuste Srbiju.
Priča prati sudbinu podoficira vojske Kraljevine Jugoslavije Milisava Janjića, koga aprilski rat 1941. zatiče kao vozača đenerala Borivoja Mirkovića. Nošen ratnim vihorom Milisav postaje posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića i u maju 1941. sa Aleksandrom Mišićem, sinom vojvode Mišića i tridesetak pripadnika Brzog odreda, koji nisu hteli da se predaju nemačkim okupatorima, dolazi na Ravnu Goru.
Nakon ratne drame, Milisav odlazi u emigraciju. Posle skoro sedam decenija vraća se u Srbiju i ponovo sreće Milenu Štajner, koju je kao šestogodišnju devojčicu spasao u ratnom vihoru aprila 1941. Njegove uspomene, sećanja na prošlost i ratna dešavanja prepliću se sa savremenošću.
Glavne uloge uz Nenada Okanovića i Nebojšu Glogovca igraju, posle duge pauze na filmu, Marko Nikolić i Neda Arnerić.
Velike uloge ostvarili su Ivana Adžić, Maša Lazarević, Ljiljana Stjepanović, Aleksandar Đurica, Ivan Vučković, Milorad Mandić, Slobodan Boda Ninković.
U ekipi su i Lazar Ristovski, Irfan Mensur, Miloš Timotijević, Nedeljko Bajić, Miloš Đorđević, Jelena Jovanović Žigon, Đorđe Živadinović, Jelena Mila, Marko Baćović, Olga Odanović, Stojan Đorđević, Igor Đorđević, Milan Čučilović i drugi.
Direktor fotografije je Predrag Jočić, scenograf Dragan Mićanović, kostimograf Vesna Teodosić, montažer Stevan Marić, ton Vladica Budić i Darko Glišić, maska Aleksandar Rasinac i Dušica Vuksanović.
Izvršni producenti su Jelena Bajić Jočić i Nedeljko Bajić.
Pokrovitelj filma je Grad Kragujevac.
Povezana vest:  Preminuo glumac Rade Marković